×

JOVAN ZBOGAR

Šarl Nodije

Preveli sa francuskog Gorica Dedović,Veljko Nikitović

Glavni junak ove knjige je zapravo istorijska ličnost koju je francuski pisac upoznao za vreme suđenja u Splitu. Nodije u svojoj pripovesti stvara šablon koji će postati uzor piscima romantičarskih romana – ljubav ili ideal, nepremostiva prepreka i tragičan kraj.

Delo govori o dvostrukom životu Jovana Zbogara, hajduka koji je sa svojom družinom pljačkao i ubijao plemiće po drumovima u Istri i okolini Venecije, a pod lažnim imenom živeo u Veneciji, kao tajanstveni i imućni plemić Lotario, san Mlečanki plemenitog roda. Glavni junak ove knjige je zapravo istorijska ličnost koju je francuski pisac upoznao za vreme suđenja u Splitu. Nodije u svojoj pripovesti stvara šablon koji će postati uzor piscima romantičarskih romana – ljubav ili ideal, nepremostiva prepreka i tragičan kraj.

Šarl Nodije

rancuski pisac Šarl Nodije stigao je kao imenovani bibliotekar 1812. godine u Ljubljanu, gde je upoznao začetnike Ilirskog pokreta koji su ga uputili u istoriju i kulturno nasleđe svog naroda.

Roman Jovan Zbogar je objavljen po Nodijeovom povratku u Pariz, ali ga autor nije potpisao iz bojazni da će nauditi njegovoj karijeri. To je učinio dve godine kasnije, posle nagađanja u javnosti o autorstvu i optužbi za plagijat.

Godina izdanja : 2000.

Broj strana : 147

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5x12,5

Težina : 226 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje