×

KONDAK, TEBI PREMINULOJ

Alan Paton

Prevela sa engleskog Biljana Dinčić

Roman Alana Patona Kondak, tebi preminuloj priča je o ljubavi i Bogu. U vizantijskoj liturgiji kondak je prvobitno predstavljao dugu pesmu himničnog karaktera, čija tema i osnovni tok počivaju na propovedi. Vernici se ovom pesmom obraćaju svetima, moleći ih za pomoć, smirenje i izbavljenje od bede i napasti.

Upravo stoga je pisac svoju priču o preminuloj ženi Dori nazvao Kondak, osećajući da se tako na poseban način obeležava blagost i smirenost svakog trenutka koji je sa njom proveo. Njena smrt, iako završetak, početak je i podsticaj jednog minucioznog preispitivanja kakav je čin pisanja.

Alan Paton

Južnoafrički romanopisac i pesnik, Alan Paton, u književnost je ušao sa zvanjem matematičara, ali se od objavljivanja svog romana Plači, voljena zemljo bavio isključivo pisanjem. Pored ovog, objavio je i romane: Meditacija za pomazanog dečaka, Debi, idi kući, Dečaku koji je umro u popravnom domu u Dipklofu, Hofmejr itd. Za svoj književni i društveni rad dobio je brojna priznanja: bio je počasni doktor književnosti na Jejlu, na Kenion koledžu u Ohaju i na Natalskom univerzitetu.

Godina izdanja : 1998.

Broj strana : 115

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5x12,5

Težina : 180 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje