×

MEĐU NARANDŽAMA

Vinsente Blasko Ibanjes

Prevela sa španskog Biljana Bukvić

Priča o kobnom sukobu ljubavi i politike, lepote i korupcije, pod toplim španskim suncem na početku XX veka.

Među narandžama je strasna ljubavna priča u kojoj se čovekova iskonska žudnja za lepotom, slobodom i ljubavlju sukobljava sa realnošću, svetom satkanim od praktičnog, pohlepnog malograđanskog duha.

Priča o odnosu ljubavi i politike oličena je u glavnim junacima: operskoj pevačici Leonori, ženi izuzetnog dara i lepote, i Rafaelu, budućem slavnom i uspešnom političaru. Ovo je takođe priča o Španiji s početka XX veka, u kojoj su carovali trulež, korupcija i despotizam lokalnih glavešina, a svaki buntovni i slobodoumni poriv bio je prigušivan gvozdenom disciplinom katoličke crkve. Među narandžama je pripovest koju su zavoleli čitaoci širom sveta. U njoj se, kao i u svim uistinu velikim delima, Eros sreće s Tanatosom. 

Vinsente Blasko Ibanjes

Rođen 1867. u Valensiji, a umro 1928. u Francuskoj. Ovaj znameniti španski klasik bio je zbog svog političkog aktivizma često proganjan i hapšen. Iako autentični čovek akcije, osećao je neprekidnu potrebu za pisanjem.

Za sobom je ostavio obiman književni opus, a dela su mu prevedena na sve velike svetske jezike. Njegovi najbolji romani pripadaju grupi takozvanih „valensijanskih romana" i odišu koloritom, senzibilitetom i mirisima mediteranske Španije. Autor je velikog broja naslova među kojima se ističu Sangre y arena (1908), Mare nostrum (1917) i El caballero de la Virgen (1929). 

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 283

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 364 g

ISBN : 8671022145000

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje