×

NEMI PIJANISTA

Paola Kapriolo

Prevela sa italijanskog Elizabet Vasiljević

  Roman o muzici i njenim čudesnim terapeutskim dejstvima koja sežu do nedokučivog nesvesnog Potražite elektronsko izdanje knjige NEMI PIJANISTA

U nekom mestu na moru, u Engleskoj, tamnoputa bolničarka Nadin nalazi dvadesetogodišnjeg mladića na plaži, u stanju šoka, i odvodi ga u psihijatrijsku ustanovu u kojoj radi, gde preuzimaju brigu o njemu. Tajanstveni mladić ne govori, ne piše, nema identitet, ali u jednom trenutku crta klavir, i kada mu stavljaju na raspolaganje instrument u “zimskoj bašti” ustanove, on počinje da svira božanski, kao da nikad u životu ništa drugo nije radio.

Svi pacijenti, lekari, bolničari koji prisustvuju njegovom nastupu duboko su dirnuti, počev od psihijatra koji vodi centar i koji o svemu piše starijem kolegi i ubrzo pretvara taj neobičan klinički slučaj u medijski fenomen. Muzika koju mladić svira ima neverovatan terapeutski uticaj, u stanju je da “oslobodi” pacijente te ustanove, da ih suoči sa dobrim i lošim iskustvima koje su doživeli; a među njima, naročito je pogođen gospodin Rozental, bivši logoraš, koji pripoveda o tom periodu u kojem muzika ima važnu ulogu, ma koliko dvosmislenu i uznemirujuću.

Dok se čitav svet zanima za misteriju čoveka koji se pojavio ni iz čega, Nadin na svaki način pokušava da mu vrati smisao postojanja. Ali tajna koju nemi pijanista čuva u sebi, neuhvatljiva je kao muzika u kojoj on iskazuje nedokučivu stvarnost svog nesvesnog. 

Paola Kapriolo

Italijanska spisateljica, rođena u Milanu 1962. godine, gde je i diplomirala u oblasti filozofije. Pored fikcije, piše i za kulturnu rubriku Corriere della Sera i prevodi sa nemačkog jezika.

Njeno pisanje odlikuje se interesovanjem za nesvakidašnju stvarnost i često se oslanja na reference iz mitologije i muzike. Za svoju prvu knjigu, zbirku pripovedaka La Grande Eulalia (1988), dobila je nagradu Đuzepe Berto. Od ostalih naslova izdvajaju se Il doppio regno (1991), La spettatrice (1995), Una di loro (2001), Qualcosa nella notte (2003) i Una luce nerissima (2005). Poslednju deceniju posvetila je pisanju dela dečje književnosti: No (2010), Io come te (2011), L’ordine delle cose (2013) i Partigiano Rita (2016). 

Nekoliko eseja i monografija napisano je o Paoli Kapriolo, a njena dela prevedena su na brojne jezike, uključujući engleski, francuski, španski, nemački, danski, holandski, japanski, a od sada i srpski.

Godina izdanja : 2016.

Broj strana : 187

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 284 g

ISBN : 978-86-7102-531-7

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje