×

OBIČNA ŽENA

Artur Miler

Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Jedan slep čovek je prelazio ulicu. Jednoj ženi bogatstvo nije značilo ništa, a ni marksizam je nije utešio. Prišla mu je i dodirnuli su se.

Obična žena, iz pera Artura Milera, priča o smislu i ljubavi, smeštena u hotel, koji se mrvi i raspada, kao što se mrvi i raspada sve što nije ljubav... 

Evo kratkog, blistavog romana iz pera Artura Milera, koga ovim delom otkrivamo ne samo kao vrhunskog dramskog pisca, već i kao vrsnog pripovedača. Podnaslov romana je - "jedan život". Glavna junakinja, "obična žena" Dženis Sešens, čiji život, propušten kroz prizmu slepih sila istorije, sudbine i slučaja, Miler opisuje, zapravo je - potpuno neobična.

Njena retka samosvest, rezak intelekt i želja da po svaku cenu proživi sopstveni, autentičan, do kraja ispunjen život, rezultuju uzbudljivom egzistencijom, u kojoj jedina težnja glavne junakinje nije da stekne slavu, veliki novac ili porodicu, već da doživi istinsku, pravu sreću kroz doživljaj punoće i lepote stvarnog života.

Budući da nije lepa, da je njeno lice obično i da nikada neće nalikovati na lica manekenki i modela, Dženis od samog početka života traga za nekim ko će je sagledati u njenoj potpunosti, ne samo kroz fragmentarnost tela ili optiku profesije kojom se bavi. Ona takvu osobu i nalazi u drugoj polovini života, uz pomoć komedijanta slučaja. To je Čarls Bakmen, pijanista, koji je slep od rođenja. Milujući i opipavajući njeno lice, on se zaljubljuje i u nju, ali i u njenu duhovitost, njeno vrskanje u govoru, baš kao i u njenu ogromnu, neiscrpnu, žensku snagu koja je drugo ime za ljubav i zavodljivost.

Sanja Domazet

Artur Miler

Jedan od najvećih dramskih pisaca XX veka, rođen u Njujorku, u jevrejskoj emigrantskoj porodici kao jedno od troje dece. Da bi mogao da se školuje prihvatao je razne, najčešće fizičke poslove. Diplomirao je na Univerzitetu u Mičigenu.

Njegovo najpoznatije delo je drama Smrt trgovačkog putnika (1949) za koju je dobio Pulicerovu nagradu. Liberalni stavovi u doba makartizma doneli su Mileru brojne probleme. Paralelu sa tim periodom američke istorije povukao je u drami Veštice iz Salema (1953). Dobitnik je najznačajnijih književnih priznanja.

Godina izdanja : 2007.

Broj strana : 81

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 232 g

ISBN : 9788671022613

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje