×

ONA

Daglas Glaver

Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Inače, pokušao sam da izobličim i iskrivim činjenice koliko god sam mogao. Daglas Glaver

Raskošan, polifon roman u kojem se spretno, kao u špilu karata, mešaju faktografija i mašta.

Glavna junakinja, Francuskinja Margaret de Roberval, istorijska je ličnost, protvrečne, višeslojne prirode. Njen pitoreskni lik kanadska kritika naziva ženskim Don Kihotom, ali i ženskim punokrvnim Robinsonom Krusoom.

Roman Ona jedinstveno je čitalačko iskustvo, u kome se prepliću istorijsko i lično, mitološko i realistično, opsenarsko i komično, vedro i tragično. Sofisticirana povest o šesnaestom veku, u kojoj istorijski, erotski i avanturistički elementi ovo delo čine vrhunskom prozom. Za ovaj roman, Daglas Glaver je 2003. godine dobio književno priznanje Governor General's Award

Daglas Glaver

Kanadski pisac; detinjstvo je proveo u Ontariju, odrastajući na plantažama duvana. Filozofiju je studirao na Univerzitetu u Jorku i Edinburgu. Pisao je za dnevne novine širom Kanade; plodan je pripovedač, esejist i književni kritičar.

Dela su mu prevedena na niz svetskih jezika, a njegove priče uvrštene su u brojne antologije. Od 1990. godine živi u SAD-u gde uređuje radio program i predaje umetnost pisanja. Pored romana Ona treba pomenuti A Guide to Animal Behaviour (1991), The Life and The Times of Captain N (1993), 16 Categories of Desire (2000). 

Reč autora
Devojčica koja je progutala svet i jednooki čovek
Ostavljena kao da je mrtva u zemlji koju je Bog dao Kainu
Kako se Tongarsoak pojavljuje kao medved (i jede pretendenta)
General i medved, neispričana priča
Posle: kratka istorija narednih tridesetosam godina počinje sa...
 

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 193

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 270 g

ISBN : 8671022102

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje