×

OSTRVO

Ilma Rakuza

Preveo sa nemačkog Dušan Hajduk-Veljković

Posle rastanka od svoje žene, muškarac, o kome jedino znamo da je učitelj, boravi u skromnom hotelu na grčkom ostrvu Patmos. Dok tumara po ogoljenim brdima, obali ili hotelskoj sobi on počinje nanovo da opaža život, i pokušava da shvati svoju prošlost i rastanak koji u sebi još uvek ne može da prevaziđe.

U romanu Ostrvo Ilma Rakuza razotkriva intimni život svog junaka, a preko njega kazuje ponešto i o Ani, supruzi. Time u prvi plan dolazi njihov odnos, dok u pozadini vidimo blisku, iako poremećenu vezu između „ja” i „ti” koja se dalje narativno i psihološki raslojava na mnogostruko podeljeno „ja”. Jednostavno i pripovedački vešto, autorka pokazuje da celovit život ipak postoji, ne kao idila, već kao prirodna vezanost i razdvojenost muškarca i žene.

Ilma Rakuza

Rođena 1946. godine u Rimavskoj Soboti, u Slovačkoj. Ćerka Mađarice i Slovenca, detinjstvo je provela u Budimpešti, Ljubljani i Trstu. Studirala je slavistiku i romanistiku, a od 1977. godine predaje na Univerzitetu u Cirihu.

Prevodi poeziju i prozu sa francuskog, ruskog, mađarskog i srpskog jezika i objavljuje pripovetke, poeziju eseje... Njena najpoznatija dela su zbirke pesama Wie Winter (1977) i Les mots/morts (1992) i zbirke pripovedaka Miramar (1986) i Steppe (1990). 

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 113

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 257 g

ISBN : 86-7102-130-0

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje