×

PLATFORMA

Mišel Uelbek

Prevela sa francuskog Zorica Banjac

Roman Platforma je pre svega priča o ljubavi, ali i ozbiljna analiza savremenog čoveka, otuđenog i lišenog svih emocija. Seks je njegovo poslednje utočište, jedini izlaz iz idejne praznine i socijalne bezizglednosti. 

Roman Platforma je pre svega priča o ljubavi, ali i ozbiljna analiza savremenog čoveka, otuđenog i lišenog svih emocija. Seks je njegovo poslednje utočište, jedini izlaz iz idejne praznine i socijalne bezizglednosti. Glavni lik romana se na početku ponaša sasvim ravnodušno i neodoljivo podseća na Kamijevog Stranca. Njegova ravnodušnost, međutim, prerasta u patološku i divlju mržnju, koja se na samom kraju romana pretvara u težnju ka smrti.

Platforma je mnogo više politizovana nego što bi se moglo očekivati od ispovesti jednog ravnodušnog čoveka. Nema zapravo velike teme savremenog sveta koju autor nije provukao kroz, naizgled, bezazlena razmišljanja svog junaka.

Mišel Uelbek

Mišel Uelbek je u književnost ušao relativno kasno, u trideset četvrtoj godini, sa diplomom inženjera agronomije. Njegove romane Elementarne čestice, Proširenje područja borbe i Platforma, koji su štampani u milionskim tiražima i prevedeni na tridesetak svetskih jezika, deo kritike je ocenio izrazima pamflet i pornografija. Izvesno je, međutim, da čak i oni koji mu zameraju zbog vulgarnog rečnika i siromašnog stila, smatraju Uelbeka sociološkim i književnim fenomenom, nezaobilaznim reperom u istoriji savremene francuske književnosti.

Godina izdanja : 2002.

Broj strana : 305

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

ISBN : 86-7102-032-0

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje