×

POHVALA OPORTUNIZMU

Marek Toman

Prevela sa češkog Tihana Hamović

  Pisac i diplomata Marek Toman svakog dana odlazi na posao u velelepno barokno zdanje na praškom Loretanskom trgu. Černjinski dvorac je delo italijanskog arhitekte Frančeska Karatija, sedište Ministarstva spoljnih poslova i odgovarajuće raskošan pripovedač u Tomanovom romanu Pohvala oportunizmu.  

Pisac i diplomata Marek Toman svakog dana odlazi na posao u velelepno barokno zdanje na praškom Loretanskom trgu. Černjinski dvorac je delo italijanskog arhitekte Frančeska Karatija, sedište Ministarstva spoljnih poslova i odgovarajuće raskošan pripovedač u Tomanovom romanu Pohvala oportunizmu.

Dvorac pamti sve. Sa pozicije nadmenog aristokrate koji prezire plebs i nemilosrdnog oportuniste kome je imponovalo kada je dospeo u čvrste nacističke ruke, Tomanov junak ironično, elegantno i duhovito beleži ključne događaje češke istorije od XVII do XX veka.

Oseća se kao Italijan koji se obreo u zemlji malog slovenskog naroda čiju narav  nikako ne može da shvati i čiji jezik mu se ne dopada jer nema ni melodije ni stila. On je profesionalac osuđen da živi među ljudima koji ne shvataju da je maloj sili bolje pod okriljem velike.

Centralna tema je misteriozna smrt Jana Masarika, „ministra tužnih očiju“, koji je skončao padom sa prozora Černjinskog dvorca u burnim danima nakon komunističkog prevrata 1948. godine.

Da i dvorci imaju osećanja, saznaćemo kroz naklonost glavnog junaka prema obližnjem zdanju pobožne, milosrdne i ljupke Lorete. Na njeno insistiranje, usredsrediće se na istragu o Masarikovoj smrti, dovesti je do samog kraja, koji će ostati otvoren, kao i pitanje zla u ovome svetu.

Svako poglavlje uvodi citat iz priručnika o mačevanju i neprestano se razvijaju paralele između visoko formalizovanih gestova mačevalačkog duela i umeća diplomatskih odnosa. Malo krvi se u istoriji mora proliti, kaže samouvereni narator, tek ona odlučuje pobednika. 

Marek Toman

Marek Toman (1967), pisac, pesnik i prevodilac strastveno je posvećen jevrejskoj kulturi – kulturi svog oca bez koga je rano ostao. Studirao je filozofiju na Karlovom univerzitetu u Pragu, a zatim je radio kao umetnički direktor na češkom radiju. Od 1997. zaposlen je u češkom Ministarstvu spoljnih poslova, a između 2000. i 2010. bio je diplomata u Estoniji i Mađarskoj. Uobičajna tema njegovih zbirki pesama i romana je odnos između generacija, a njegove knjige objavljivane su u prevodu na engleski, finski i mađarski jezik. 

Godina izdanja : 2017.

Broj strana : 544

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 613 g

ISBN : 978-86-7102-568-3

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje