×

POTRAGA

Pio Baroha

Prevela sa španskog Biljana Bukvić

Pikaso je bio toliko oduševeljen ovim romanom, da je ilustrovao omiljene scene.

Roman Potraga objavljen je 1904. godine u Madridu i predstavlja preokret u odnosu na do tada objavljena Barohina dela u kojima su preovladavali romantičarski tonovi.

Kroz priču smeštenu u siromašna predgrađa španske prestonice, autor nas živo i pripovedački vešto upoznaje sa protagonistima madridskog društvenog i moralnog dna, sitnim lopovima, prevarantima, probisvetima i prostitutkama. Roman Potragadoživeo je veliki uspeh kod čitalačke publike, posebno one mlađe. Književna kritika svrstava ga u sam vrh Barohinog i celokupnog španskog književnog stvaralaštva, te ne čudi što je Potraga prevedena na gotovo sve evropske jezike.

Pio Baroha

Jedan od najvećih i najplodnijih španskih pisaca svih vremena. Rodio se 1872. godine u San Sebastijanu, u Baskiji. Posle završenih studija medicine i dvogodišnje lekarske prakse u banji Sestona, napušta jednoličan život seoskog lekara i preseljava se u Madrid gde u početku radi najrazličitije poslove. Tako se, radeći u pekari, upoznaje sa živopisnim svetom najsiromašnijih gradskih slojeva o kojima će kasnije pisati u svojim romanima.

Stvaralački opus Pia Barohe zaista je impresivan, a njegovo celokupno delo odiše prepoznatljivim stilom koji je veran odraz njegove ličnosti: snažne, originalne, očaravajuće, do poslednjeg dana buntovne. Pisao je romane, priče, eseje, memoare, a sve to sabrano je u više od stotinu knjiga. Umro je u Madridu 1956. godine.  

Nebom, koje se delimično razvedrilo, plovili su oblaci koji su zbog svojih belih ivica ličili na planine ovenčane snegom; nošeni vetrom, jezdili su raširenih krila; blistavo sunce je zlatnim zracima obasjavlo polja i žarilo oblake dok se probijalo kroz njih.
Još uvek su nedostajali nanosi zelene boje trave po brežuljcima i udolinama pejzaža oko Madrida; crvenkasto, golo drveće u Kampu del Moro delovalo je rahitično među zimzelenim rastinjem; kako su nailazili oblaci, ravnica je menjala boju; od ljubičaste, prelazila je u olovno sivu, žutu, bakarnu. u daljini se ocrtavala izlomljena linija puta za Estremaduru, omeđena sa dva reda sivih, prljavih kuća.
Taj strogi, tužni pejzaž madridske okoline, sa svojom pretećom, ledenom natmurenošću, duboko se urezao u svest Manuelu.

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 1

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 328 g

ISBN : 8671021327

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje