×

PUTOKAZ VREMENA

Martin Ejmis

Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Putokaz vremena gradi priču o nacističkom ratnom zločincu koji u Americi ponovo živi svoj život, ali u obrnutom smeru – od smrti do rođenja. Na „kraju istorije“, dakle, zjapi ponor – i u taj ponor upada Ejmisov junak.

U ovom delu Martina Ejmisa vreme igra središnju ulogu, i to – poludelo vreme. Zasnovan na jednom fragmentu iz romana Klanica pet Kurta Vonegata, gde u filmu o bombardovanju puštenom unazad avioni usisavaju bombe, a zgrade se dižu iz pepela, Putokaz vremena gradi priču o nacističkom ratnom zločincu koji u Americi ponovo živi svoj život, ali u obrnutom smeru – od smrti do rođenja. Na „kraju istorije“, dakle, zjapi ponor – i u taj ponor upada Ejmisov junak, kako bi u košmarnom sunovratu ponovo sve preživeo. Reč je o ironijskom sagledavanju prošlosti u kome se ona pretvara u budućnost, da bi se time pokazalo da budućnosti zapravo i nema.

Martin Ejmis

Osobena pripovedačka poetika svrstava Martina Ejmisa u onu struju savremene britanske književnosti koja bi se mogla označiti kao „multikulturalna“. Kritičari izdvajaju sklonost američkim uticajima kao najznačajniju odliku njegove proze. Ejmis, međutim, ovaj svet ne posmatra s nekog individualno amerikanizovanog stanovišta, već u globalno izmenjenoj slici sveta traga za sopstvenim pogledima. U svojim ranim romanima Novac i Londonska polja on ih pronalazi u antiutopijskoj viziji sveta, smeštenoj u budućnost koja nam je mnogo bliža no što bismo želeli da poverujemo.

Godina izdanja : 2001.

Broj strana : 169

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

ISBN : 86-7102-013-4

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje