×

SARAJEVSKI OMNIBUS

Velibor Čolić

Roman Sarajevski omnibus Velibora Čolića izmišljena je priča isprepletana mnogobrojnim istorijskim ličnostima važnim za balkanski prostor. 

Roman Sarajevski omnibus Velibora Čolića izmišljena je priča isprepletana mnogobrojnim istorijskim ličnostima važnim za balkanski prostor. Opisujući poslednje trenutke Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, čime Sarajevski atentat postaje njegov centralni događaj, roman otvara neobičnu priču o austrougarskom vojniku, autorovom dedi i „bošnjačkom baronu Minhauzenu“, kao i završetku propadanja triju carstava – otomanskog, austrougarskog i ruskog. Upoznajemo stvarne i izmišljene biografije neimara, darodavaca, arhitekata i ratnika čime se, kroz mitove i legende, bliže oslikava sva slojevitost nesagledivih istorijskih događaja na tlu Bosne i Hercegovine početkom i tokom XX veka. Kako je i sam autor zabeležio: „Ovo je samo fikcija. Želeo sam da je nametnem kao istinitu priču jer, u suštini, svaki roman je istinit.“

Velibor Čolić

Rođen je 1964. u Odžaku (BiH), a 1992. seli se u Francusku, gde i danas živi. Izučavao je jugoslovensku knjževnost u Sarajevu i Zagrebu. Pisao je članke za časopise Oko, Lice, Naši dani, Polja, Kvorum, koji su tada bili namenjeni mladim intelektualcima, početnicima. Nakon preseljenja u Francusku, radio je kao bibliotekar u Strazburu, a ubrzo je počeo da piše i objavljuje svoje knjige, na francuskom jeziku. Od 2004. piše priloge o rok i džez muzici za francuski list Dernières Nouvelles d’Assace i sa svojim prijateljima drži javna predavanja o džezu i roku.

Godina izdanja : 2014.

Broj strana : 162

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5x12,5

Težina : 257 g

ISBN : 9788671024631

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje