×

SEZONA SEOBE NA SEVER, II izdanje

Tajib Salih

Preveo sa arapskog Srpko Leštarić

Reka, bez koje ne bi bilo ni početka ni kraja, teče ka severu, ne osvrćući se ni na šta. Ispreči li joj se planina, udari na istok; naleti li na uvalu, okrene na zapad. Ali, pre ili kasnije, ustaljuje se na svome neopozivom putu prema moru, ka severu. Tajib Salih

Sezonu seobe na sever mnogi kritičari ubrajaju u šest najboljih arapskih romana, a istaknuti pisci drže da je ova knjiga na modernu arapsku prozu uticala znatno više od ostalih ostvarenja tog jezičkog područja.

Zbog bajkovite intrigantnosti zapleta koji teče unazad, s pričom unutar priče, i erotskih motiva koji igraju ulogu detonatora glavnih zbivanja, kaže se da je „obrnuta 1001 noć". Prema listu The Guardian svrstava se u sto najboljih romana svih vremena.  

 

Tajib Salih

Rođen je 1929. godine na severu Sudana. Studirao je u Kartumu i Londonu i dugo bio direktor dramskog programa u arapskoj redakciji BBC-ja. Film snimljen po njegovoj noveli Zejnova svadba nagrađen je u Kanu 1976. godine.

Uz Sezonu seobe na sever, objavio je zbirku priča Palma Vada Hamida i dvodelni roman Bandaršah.  

Na različitim nivoima Salih se u svojim delima bavi odnosom stvranosti i iluzije, kulturnim rezmimoilaženjem Zapada i egzotičnog Orijenta, harmonijom i konfliktom bratskih odnosa i odgovornošću pojedinca da pronađe ravnotežu svoijh suprotnosti.

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 171

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 260 g

ISBN : 86-7102-196-3

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje