×

SINOVI ISTOGA OCA

Romana Petri

Prevela sa italijanskog Elizabet Vasiljević

Priča o "dva sina istog oca", bolna i povremeno očajnički bezizlazna, ali često vesela i autoironična, predstavljena je s izuzetnom delikatnošću emocija i vrlo retkom stilskom i narativnom trezvenošću.    Potražite elektronsko izdanje romana SINOVI ISTOGA OCA  

Sinovi istoga oca, prikaz romana, Violeta Stojmenović

 

 

Priča o "dva sina istog oca", bolna i povremeno očajnički bezizlazna, ali često vesela i autoironična, predstavljena je s izuzetnom delikatnošću emocija i vrlo retkom stilskom i narativnom trezvenošću. 

Romana Petri plete priču o dva sina istoga oca – braći po krvi, ali u svemu ostalom potpuno različitim i često suprotstavljenim – projektujući je na široku i slojevitu podlogu čitave jedne porodične sage. Osim dvojice braće, Đermana i Emilija, protagonisti priče su dve majke, babe i dede, Đovanijev otac, bizaran i nestalan, i, premda tek u naznakama, bezbrojne devojke u koje se on zaljubljuje i koje se zaljubljuju u njega. Priča, bolna i povremeno očajnički bezizlazna, ali često vesela i autoironična, predstavljena je s izuzetnom delikatnošću emocija i vrlo retkom stilskom i narativnom trezvenošću. Čak je i pozitivan rasplet antagonističkog odnosa, koji bi mogao da izgleda kao kompromisno rešenje čitave priče, rešen brzim i intenzivnim potezima i jednom velikom istinom, kako psihološkom tako i ljudskom. Reč je o snažnom i dobrom romanu napisanom nesvakidašnjim književnim umećem, prilično retkim danas, izvan svake utvrđene pripovedačke tradicije.

Đermano i Emilio sreću se posle dugo godina ćutanja. Različiti su, spaja ih jedino nezadovoljena ljubav prema ocu Đovaniju, moćnom, strastvenom i egocentričnom, koji je napustio Đermanovu majku jer je njegova nova devojka čekala dete, Emilija. I nju je ubrzo ostavio kao i sve druge žene u svom životu. Premda je uvek bio očev miljenik, Đermano nikada nije oprostio mlađem bratu što je bio razlog razlaza njegovih roditelja. Emilio, koji je rastao znajući da nije željeno dete, uvek je, uzaludno, tražio naklonost oca i brata. U toku nekoliko dana koje će provesti zajedno, stari bes i porodične veze izbiće ne površinu poput vulkana. 

Romana Petri

Kritičari je smatraju jednim od vodećih pisaca savremene italijanske književnosti. Do sada je objavila trinaest naslova, uključujući nekoliko romana i zbirki kratkih priča. Pored pisanja bavi se izdavaštvom, prevođenjem i književnom kritikom, a svoje kolumne objavljuje u nekoliko nacionalnih časopisa. Među mnogim prestižnim nagradama i priznanjima, Romana Petri dobitnica je nagrada Premio Mondello, Rapallo-Carige, Palmi i Premio Fenice Europa. Bila je u užem izboru za nagradu Premio Strega 1998. i 2013. godine. Prevodi njenih knjiga objavljeni su u Francuskoj, Engleskoj, Americi, Nemačkoj, Holandiji i Portugaliji. Živi na relaciji Rim-Lisabon.

Godina izdanja : 2015.

Broj strana : 274

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 435 g

ISBN : 9788671024945

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje