×

SMRTNO RANJEN

Rafaele la Kaprija

Prevela sa italijanskog Ana Srbinović

  Roman o Napulju, gradu koji „te smrtno ranjava ili te uspavljuje“. Potražite elektronsko izdanje knjige SMRTNO RANJEN

Radnja romana Smrtno ranjen, najznačajnijeg romana Rafaelea la Kaprije, odvija se u vremenskom rasponu od desetak godina, počevši od leta 1943, kada tokom bombardovanja Napulja Masimo sreće Karlu Burzije, pa do Masimovog odlaska u Rim, početkom leta 1954. Upravo tim poslednjim danom knjiga počinje, kao što se njime i završava njen prvi deo, odnosno prvih sedam poglavlja - Masimovim jutarnjim buđenjem i njegovim poslepodnevnim dremežom. Između ta dva trenutka vreme kao da je rastegnuto, iz njega izranjaju izdvojene epizode, od kojih svaka kao da je prisutna i upamćena, svaka se odnosi na različitu godinu, iako sve kao da su zarobljene, večno trajući, unutar jednog jedinog jutra: podvodni ribolov, Ninijeva razmišljanja-monolozi, Masimova sećanja, dokolica Nautičkog kluba, ručak u porodici De Luka. Tri poslednja poglavlja čine sintezu svih Masimovih povrataka u Napulj, od 1957. do 1960, otrežnjujućih povrataka u grad koji „te smrtno ranjava ili te uspavljuje“, grad za koji je protagonista vezan neprolaznom ljubavlju i koji se poistovećuje s Karlom, s morem, sa iluzijama jedne mladosti, proživljene i suviše brzo, i neobjašnjivo, izgubljene.

Rafaele la Kaprija

Rođen je 1922. godine u Napulju. Posle Drugog svetskog rata živi u Francuskoj i Engleskoj, nakon čega se vraća u Napulj gde završava studije prava. Godine 1950. nastanjuje se trajno u Rimu, gde počinje da radi na Italijanskom radiju i televiziji (RAI), piše drame za radio, scenarija za filmove, od kojih su mnogi nagrađivani. Sarađuje sa brojnim novinama i književnim časopisima, piše za kulturnu rubriku lista Korijere dela Sera, glavni je urednik književnog časopisa Nuovi Argomenti, kao i urednik izdavačke kuće Đulio Perone.

Godine 1952. piše svoj prvi roman Un giorno di impazienza (Dan nestrpljenja), za kojim, sa velikim razmacima, slede Smrtno ranjen, (Ferito a morte), iz 1961, koji je svakako njegov najznačajniji roman, i Amore e psiche (Ljubav i psiha), iz 1973. Ova tri romana će 1982. biti objedinjeni i zajedno štampani pod nazivom Tri romana u jednom danu. Objavio je više zbirki pripovedaka, od kojih su najpoznatije Fiori giapponesi (Japanski cvetovi), Quattro storie d’amore (Četiri ljubavne priče), Armonia perduta (Izgubljeni sklad) itd. Najveći deo njegovog opusa ipak čini esejistička proza kojoj se, od knjige False partenze (Lažni odlasci) iz 1964, uglavnom posvećuje u svom zrelom spisateljskom dobu.

Rafaele la Kaprija je dobitnik brojnih nagrada za književnost, od kojih je svakako najznačajnija Premio Strega, koju dobija 1961. upravo za roman Smrtno ranjen. Dobitnik je takođe više nagrada za životno delo, od kojih su najznačajnije Premio Kampjelo (2001), Premio Kjara (2002) i Alabarda d’oro (2011).

Godina izdanja : 2016.

Broj strana : 200

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 293 g

ISBN : 978-86-7102-539-3

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje