×

SUDNJI DAN

Salvatore Sata

O romanu Sudnji dan Sata je razmišljao više od trideset godina, a konačnu verziju napisao je tokom poslednje četiri godine života. U njemu se pripoveda istorija stare porodice Sana Karboni krajem XIX i tokom prvih decenija XX veka. Živi i mrtvi, nevini i prestupnici, vraćaju se u sećanje pripovedača, uhode ga kao utvare i traže ne samo da ih kroz svoj rukopis oživi, već i da im sudi. Ipak, roman koji nam je Sata ostavio nije nikakvo moralno suđenje: reč je o sudu pisca zadovoljnog što je u sopstvenom pripovedanju pronašao način da svoje junake spasi od zaborava, da se oprosti od njih kao od članova svoje porodice.

Salvatore Sata

Italijanski književnik (1902-1975) rođen u Nuoru, malom mestu na Sardiniji. Uvaženi pravnik, profesor na univerzitetima u Padovi, Đenovi i Trstu, autor brojnih stručnih i naučnih radova, za života je ostao nepoznat kao književni stvaralac.

Zahvaljujući piščevoj porodici posthumno su objavljena njegova prozna dela koja su doživela veliki uspeh. Najznačajnija među njima, Sudnji danDe profundis (1980), La veranda (1981) i Il mistero del proceso (1994), prevedena su na više svetskih jezika.

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 291

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5x12,5

Težina : 367 g

ISBN : 86-7102-115-7

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje