×

SVETLA TAČKA

Baha Tahir

Prevela sa arapskog Dragana Đorđević

Univerzalnu i pomalo novu temu individualne potrage za smislom autor je obojio motivima islamskog misticizma i tradicije i kroz toplu priču o patnji, kajanju i katarzi poveo čitaoce do bleštave svetlosti koja uspeva da nadjača i najcrnji mrak.

Roman Svetla tačka nastao je posle piščevog povratka u domovinu 1995. godine. Priča se odvija u Sadatovom Egiptu, sredinom sedamdesetih godina proteklog veka, u doba velike ekonomske krize. U takvim okolnostima, rađa se ljubav Selima i Lubne, glavnih junaka romana, koja budući opterećena ličnim i društvenim problemima ubrzo poprima tragičan tok. Iz potpunog sunovrata, svojim nesvesnim proviđenjem i beskrajnom ljubavlju, vratiće ih Selimov deda koji predosećajući da mu se bliži kraj još jednom pokušava da shvati smisao svega što su preživeli. Univerzalnu i pomalo novu temu individualne potrage za smislom autor je obojio motivima islamskog misticizma i tradicije i kroz toplu priču o patnji, kajanju i katarzi poveo čitaoce do bleštave svetlosti koja uspeva da nadjača i najcrnji mrak.

Baha Tahir

Egipatski pripovedač Baha Tahir jedan je od najuglednijih pisaca arapskog govornog područja. Aktivno je učestvovao u levičarskim literarnim krugovima, zbog čega je bio proganjan i primoran da napusti zemlju. Period izgnanstva ispunio je književnim stvaralaštvom, kada su i nastale zbirke priča Juče sam snevao o tebi i Išao sam do vodopada i romani Palmin istok, Reče Doha, Tetka Safija i manastir i Ljubav u izgnanstvu za koji je dobio najveće egipatsko književno priznanje.

Godina izdanja : 2003.

Broj strana : 231

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

ISBN : 86-7102-095-9

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje