×

TRANZIT

Abdurahman A. Vaberi

Prevela sa francuskog Dragana Banković

Priča ispričana iz više uglova sa metaforom puta kao centralnim ali neostvarivim idealom kome teže svi likovi zaustavljeni u kretanju u tranzitnoj zoni aerodroma. 

Tranzit je snažan, neobičan roman, satiričan i oštar, sa originalnom poetikom, karakterističnom samo za jedan kontinent – Afriku. Centralne ličnosti Tranzita, dva izgnanika, Harbi i Bešir, otkrivaju nam svoje jedinstvene priče, obojene ličnom i političkom notom.
 
Bešir je bivši vojnik koji se borio protiv pobunjenika, a za račun jedne korumpirane, bestijalne vlade, spremne da regrutuje čak i decu. Mladić iznosi svoja iskustva iz preživljenih ratova u kojima je on, istovremeno i žrtva i dželat. Harbi je intelektualac koji je sve izgubio, rastrzan između dva kontinenta, između nekadašnje sreće i lične i porodične drame koju proživljava.

Tranzit je roman pisan modernim jezikom grada, sa jedinstvenom atmosferom ulice, trga, kafane. Građen je polifonično – od jarkih glasova svojih junaka, koji pokušavaju da, uprkos svemu, nađu smisao u svetu u kome je sve dopušteno.  

Abdurahman A. Vaberi

Rođen je 1965. godine u Džibutiju. Od 1985. živi u Francuskoj, gde je diplomirao engleski jezik. Za svoju prvu zbirku novela dobio je priznanje Kraljevske akademije Belgije. Druga Vaberijeva knjiga, Cahier nomade (1996), zajedno sa romanom Balbala (1997) čini deo trilogije o Džibutiju.

Svoja dela većinom je posvetio problemima na tlu afričkog kontinenta. Tako u romanu Moisson de crânes (2000) opisuje genocid u Ruandi. Vaberi je autor koji sa uspehom piše i objavljuje i poeziju i esejistiku. Njegov drugi roman i dosadašnji najveći uspeh, Tranzit, objavila je francuska izdavačka kuća Galimar.  

I ja dolazim iz daleka. Prelazio sam uzduž i popreko slojeve tucanika, peščane pustinje, ergove i peščare, padine ogoljenih planina i dine oble kao grba kamile. Gasio sam žeđ sokom tamarisa i aloje što rastu u koritu uedova. Obuzimalo me ništavilo. Skriven u tišini pustinje kretao sam se kao kameleon, spor poput lednika. Tako sam usporenim disanjem čuvao snagu, uznemiren poput stražara, pogledom rušio horizont. 

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 151

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 243 g

ISBN : 8671022153

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje