×

U OSAMI MANASTIRA

Gustavo Adolfo Beker

Prevela sa španskog Biljana Bukvić

Delo U osami manastira čini deset lirskih zapisa u omiljenoj romantičarskoj književnoj formi – pismima, koja je pesnik, tokom boravka u manastiru u Verueli, upućivao svojim madridskim prijateljima i čitaocima. 

Delo U osami manastira čini deset lirskih zapisa u omiljenoj romantičarskoj književnoj formi – pismima, koja je pesnik, tokom boravka u manastiru u Verueli, upućivao svojim madridskim prijateljima i čitaocima. Pisma su objavljivana na stranicama časopisa El Kontemporanea.

Zidine drevnog i ruševnog cistercitskog manastira predstavljaju idealnu pozornicu na kojoj će se odvijati pesnikova intimna drama. Svojim postojanjem one svedoče o prolaznosti života, ali i o nekim drugim vremenima; u sećanje prizivaju dane blistave istorije i slave, vere u Boga, junaštvo, plemenitost i lepotu. U tom dekoru prelamaju se prolazno i večno i Beker, iskren do ogoljenosti i jednostavan do patetičnosti, otvara svoju dušu i otkriva svu dramatičnost dubokog osećanja usamljenosti i bola pred neumitnošću smrti.

Gustavo Adolfo Beker

Gustavo Adolfo Beker rođen je 1836. u Sevilji. U osamnaestoj godini seli se u Madrid i potpuno okreće svojoj umetničkoj vokaciji. Nemiran duh navodio je ovog madridskog boema, novinara, pesnika i slikara na mnoga putovanja po Španiji iza kojih su ostali zapisi kao svedočanstvo izuzetno originalnog viđenja monumentalnih španskih gradova: Avile, Sorije, Toleda, Segovije. Umro je u Madridu, uoči Božića 1870. godine. U poetskoj zaostavštini najčuvenije su njegove Rime, a u proznoj to su dela Legende i Pisma jednoj ženi.

Godina izdanja : 1900.

Broj strana : 143

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje