×

ZALUDNOST ŽIVLJENJA

Dimitri Verhulst

Prevela sa flamanskog Jelica Novaković-Lopušina

  Dimitri Verhulst uživa da piše o svom poreklu, sa određene cinične distance. U romanu Zaludnost življenja on širom otvara vrata svoje mladosti i uvodi čitaoca u svet bez stida i manira.    Potražite elektronsko izdanje knjige ZALUDNOST ŽIVLJENJA  

U romanu Zaludnost življenja Dimitri Verhulst širom otvara vrata svoje mladosti. Glavni junak je dečak iz disfunkcionalne porodice koja živi u zabačenom selu. Majka ga je napustila nakon teškog porođaja i ostavila da živi sa ocem i trojicom ujaka u bakinoj kući. Neotesani i grubi, nestabilni i van kontrole, junaci ove priče valjaju se na dnu društvene lestvice i prave potpunu zbrku od svojih života. Jedino sin na kraju uspeva da se distancira, ne bez bola i melahnolije.

Verhulst uvodi čitaoca u svet bez stida ili manira, u otuđeni svet, uspevajući na neverovatan način da održi delikatnu ravnotežu. Dok piše o gubitnicima i ljudima s društvene margine, smenjuju se komična preuveličavanja, razumevanje i simpatije u suptilnoj ravnoteži.

Zaludnost življenja novi je vrhunac u radu Dimitrija Verhulsta zbog kojeg ga porede sa irskim piscem Rodijem Dojlom.

Dimitri Verhulst

(1972) belgijski je pisac i pesnik. Za zbirku priča o svojoj mladosti, De kamer hiernaast, nominovan je za književnu nagradu NRC Literair Prijs. Široj publici postao je poznat 2003. godine kada je izašao njegov roman Problemski Hotel, o stanovnicima centra za azilante u Arendonku, Belgija. Knjiga je prevedena na više od deset jezika. Njegov roman Zaludnost življenja objavljen je 2006. godine i za njega je dobio nagradu Publieksprijs Gouden Uil. Roman je doživeo veliki uspeh, preveden je na devetnaest jezika, a po njemu je snimljen i film koji je prikazan na festivalima širom sveta. Za svoj roman Godverdomse dagen op een godverdomse bol 2009. godine dobio je nagradu Libris. Dimitri Verhulst piše za književne novine Underground, Nieuw Wereldtijdschrift and De Brakke Hond.

Slat­ka ma­la
Ba­ra ba­če­nih be­ba
Tur d Frans
Sa­mo sa­mot­ni       
Ća­le­to­va no­va de­voj­ka
Ne­što o mo­joj maj­ci, go­spo­đo?
Ho­do­ča­snik
Ko­lek­ci­o­nar
Iz­le­čen
Suk­ce­si­ja obez­be­đe­na
Po­sla­sti­ca za et­no­lo­ge
Stri­ka sop­stve­nom de­te­tu

Godina izdanja : 2015.

Broj strana : 194

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 13,5

Težina : 284 g

ISBN : 9788671025003

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje