×

ŽENSKO VEČE U HOTELU FINBAR

Miv Binši, Kler Bojlan, Ema Donohju, En Haverti, Elis Ni Duibni, Kejt O'Riordan, Dirdri Pursel

Priredio Dermot Bolger

Prevele sa engleskog Ivana Đurić-Paunović,Maja Marković,Marijana Novakov-Popović,Mirna Radin-Sabadoš,Nataša Karanfilović,Olga Panić,Zorica Đergović-Joksimović

Roman sastavljen od sedam priča, sedam različitih irskih autorki čije su glasove prenosile sedam prevoditeljki. Ženski odgovor na muško pripovedanje u "Hotelu finbar". 

Hotel Finbar nije srušen! Uspeli umetnički projekat u kome je učestvovalo sedmoro irskih pisaca, gde je svako od njih dobio po jednu „sobu” u trošnom hotelu sumnjive reputacije na dokovima Dablina, sa zadatkom da osmisli goste i opravda njihovo prisustvo, dobio je svoj nastavak. Žensko veče u hotelu Finbar predstavlja duhovit literarni odgovor sedam priznatih autorki na pitanja urbanih iskustava „ženskog pisma” u savremenoj irskoj prozi.

Vođen čvrstom rukom supruge rok zvezde, Finbar je obnovljen, postavši hotel visokog stila koji se sa trunkom ironične nostalgije, jedva i seća svog nekadašnjeg porekla. Gosti hotela, ovoga puta, uglavnom su žene; a one se, svaka na svoj način, nose sa složenim životnim pitanjima braka i bračnog neverstva, uticaja roditelja i sopstvenog roditeljstva i, naravno, seksualnosti, posmatrane na krajnje nesvakidašnji način.

Ovu zbirku priča koja svojim unutarnjim jedinstvom u svesti čitaoca zadobija oblik romana osobitog tipa, priredio je Dermot Bolger, koautor i priređivač Hotela Finbar (2000). Enigma autorstva, ali i prevođenja na srpski jezik zadržana je i u ovom specifičnom nastavku: svako, i u originalu nepotpisano, poglavlje preveo je drugi, nepotpisani prevodilac, ostavljajući čitaocu da sa zanimanjem otkriva različite pripovedne i prevodilačke stilove.

Dermot Bolger, nakon veoma uspešnog romana "Hotel Finbar", odlučio je da na istoj adresi organizuje i žensko veče. Pozvao je sedam poznatih irskih spisateljica da napišu po priču čija će se fabula odviti u jednoj od soba dablinskog hotela: od sobe 101 do de luxe apartmana građevine koju je otkupio i obnovio bogati holandski roker zajedno sa svojom ženom Fionom. "Blizu stanice Hajston. Lepo mesto. Ranije je bio skoro rupa. Ali nedavno je sređen, nije se štedelo. Ona holandska rok zvezda, kako se zvaše, bio je oženjen našom Fionom Meknali. Draga ženica. Finbar je novo mesto u modi, tako bar kažu. Dobro je za posmatranje ljudi, ako ti je do toga.", locirala je Finbar jedna od spisateljica.

Mića Vujičić

Miv Binši

Rođena u oblasti Dablin, pohađala razne ženske škole pre nego što se 1969. godine priključila listu Ajriš tjamz za koji i danas piše.

Njenih poslednjih šest knjiga, među kojima su Evening Class, Copper Beech, The Glass Lake i Tara Road, bile su bestseleri u mnogim zemljama širom sveta i često su adaptirane za film i televiziju. Najzapaženija od njih je Circle of Friends. Udata je za pisca Gordonda Snela.

Kler Bojlan

Autorka šest romana (Home Rule, Holy Pictures, Black Baby, that Bad Woman, Room for a Single Lady i Beloved Stranger), kao i dve zbirke kratkih priča. Napisala je i knjigu eseja, The agony of the Ego, o umeću i strategijama pisanja romana, kao i knjigu pod naslovom The literary Companion to Cats.

Ema Donohju

Rođena 1969. u Dablinu, živi u Kanadi. U njene romane spadaju Stir-fry, Hood i Kissing the Witch. Piše i dramske tekstove (I knom my own Heart, Ladies and Gentleman i Trespasses). Takođe se bavi i istorijom i biografijom spisateljica lezbijki; urednik je knjige The Mammoth Book of Lesbian Short Stories.

En Haverti

Njena prva knjiga, An Independant Life, biografija je Konstanse Markijevic. Njen roman, One Day As A Tiger, osvojio je nagradu Runi, a kandidovan je kao irski predstavnik za nagradu Aristeon, 1998. godine. Zbirka pesama, The beauty of the Moon, dobila je odlične kritike. Živi i stvara u Dablinu.

Elis Ni Duibni

Rođena u Dablinu, 1954. Pesnikinja, dramski pisac koji piše na irskom i engleskom i pisac za decu. U njene zbirke kratkih priča spadaju Blood and Water, Eating Women is not Recommended i The Inland Ice. Objavljena su joj i dva romana, The Bray House, i Dancers Dancing. Pesnikinja, dramski pisac koji piše na irskom i engleskom i pisac za decu.

Kejt O'Riordan

Rođena u Londonu, odrasla na zapadu Irske. Autorka je dva romana, Involved i The Boy in the Moon. Piše dramske tekstove i scenarije, a trenutno svoj poslednji roman priređuje za BBC-jevu filmsku produkciju. 

Dirdri Pursel

Gradeći karijeru kao jedna od vodećih novinarki u Irskoj, autorka je šest, od kritike vrlo cenjenih bestselera: A Place of Stones, The Childhood Country, Falling for a Dancer, Francey, Sky, i Love Like Hate Adore. Nedavno je Falling for a Dancer preradila za seriju od četiri epizode za BBC. Živi u Dablinu.

SOBA 101 - Osetljive teme
SOBA 102 - Ta na na - naa
SOBA 103 - Uterivač dugova
SOBA 105 - Dar od Boga
SOBA 106 - Venčanje Pjuovih
De luxe apartman - Tarzanova irska ruža

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 255

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 325 g

ISBN : 8671021203

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje