×

ZVEZDE NOVOG POLICIJSKOG ČASA

Ben Okri

Prevela sa engleskog Ljubica Brajer

Zbirku pripovedaka Zvezde novog policijskog časa čini šest uzbudljivih, podjednako uspelihproza. Slika savremene Afrike koju nam Okri nudi je dramatična, onespokojavajuća i mračna. 

Zbirku pripovedaka Zvezde novog policijskog časa čini šest uzbudljivih, podjednako uspelihproza. Slika savremene Afrike koju nam Okri nudi je dramatična, onespokojavajuća i mračna. Junaci njegove proze najčešće su mladići, gubitnici bez ideala, bez nade i šansi da promene svoju životnu priču. Siromaštvo, diktatorski režimi, policijsko nasilje i neumitna apokalipsa prepliću se kod Okrija sa košmarnim snovima i halucinacijama koje njegovi mladi junaci doživljavaju iz dana u dan.

Stil ovog afričkog autora karakterišu deskriptivna tananost, ležerno, ali ubedljivo razvijanje naracije, majstorstvo u upotrebi detalja, kao i dinamičnost i prirodnost dijaloga.

Ben Okri

Ben Okri spada u red izuzetno nadarenih afričkih pisaca koji su svojim autentičnim delima obogatili svetsku književnost. Rođen je 1959. godine u Nigeriji, a posle studija u Eseksu ostaje da živi i radi u Londonu. Do sada je napisao šest romana: Cvetovi i senke, Unutarnji pejzaži, Izgladneli putevi, Pesme očaravanja, Iznenađujući bogovi, Opasna ljubav; zbirku pripovedaka Događaji u svetilištu, zbirku poezije Afrička elegija, kao i knjigu eseja pod nazivom Putoslobađanja. Među mnogobrojnim priznanjima dobio je i nagradu Komonvelta za Afriku (1987), nagradu Aga Kan koju dodeljuje časopis Paris Review i Bukerovu nagradu.

 

Godina izdanja : 1997.

Broj strana : 149

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5x12,5

Težina : 220 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje