×

VIRTUELNI MUZEJ

Bernar Deloš

Prevela sa francuskog Vera Pavlović

Umesto da nas zabrinjava, pokušajmo da ga razumemo - virtuelni muzej je već tu!  -Bernar Deloš

Ubrzani razvoj informatike, dokumentaristike i pre svega tehnologije daje novi zamah teorijskim pogledima u oblasti muzeologije i otvara prostor za nastanak ovakve knjige. Novi mediji za autora nisu samo tehnička sredstva, već pre svega nosioci ogromne snage transformacije realnog. Polazeći od temeljnih koncepata umetničkog stvaranja Deloš nalazi filozofsku osnovu tehničkih promena i vraća se samim načelima estetike.

Primena savremenih medija u svetu muzeja odvaja funkciju prezentacije od institucije, to jest od muzeja kao zgrade i ustanove. U tome Deloš ne vidi raskid sa tradicionalnom ulogom muzeja, već ispunjenje do kraja. Njegova poruka je optimistična: umesto da nas zabrinjava, pokušajmo da ga razumemo - virtuelni muzej je već tu!

Bernar Deloš

Profesor filozofije umetnosti, predavač je na Filozofskom fakultetu univerziteta Žan Mulen (Lion 3) i rukovodilac Istraživačkog centra za muzeje i nove tehnologije u Lionu. Član je međunarodnog saveta muzeja (ICOM) i autor više naslova među kojima se ističu Muséologica (1998) i Le nouvel âge des musées: Les institutions culturelles au défi de la gestion (2005). 

Godina izdanja : 2006.

Broj strana : 235

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14,5 x 21

Težina : 416 g

ISBN : 86-7102-228-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje