KONFERENCIJA ZA NOVINARE - PREDSTAVLJANJE ROMANA "U OČIMA ZVERI"

22.03.2022.

Roman U očima zveri francuske antropološkinje Nastasje Marten izašao je iz štampe! Tim povodom u prostorijama izdavačke kuće Clio organizovana je konferencija za novinare. Prisutnima su se obratili Ljubica Arsić, recenzentkinja i glavni urednik IP Clio Zoran Hamović.

Odluka da Clio publikuje ovaj roman, ističe Hamović, nije bila nimalo proizvoljna. Roman Nastasje Marten nas suočava sa našim u biti površnim pristupom prirodi, baš u trenutku kada nam se, zahvaljujući intenzivnom i medijski prisutnom ekološkom aktivizmu, čini da je odlično razumemo. Vrednost ove autobiografski zasnovane priče leži u načinu na koji autorka interpretira traumatsko iskustvo susreta sa divljom zveri koja joj je nanela povrede. Antropološkim pristupom ona ga temeljno preoznačava, te od njega čini osnov identiteta koji je prinuđena da ponovo zasnuje. Susret sa medvedom nije susret sa strahom, već pobeda nad njim.

Ljubica Arsić jednu od fundamentalnih vrednosti ovog romana vidi pre svega u preokretanju romantičarskog shvatanja odnosa čoveka i životinje, koji nalaže da životinje tretiramo kao čoveku posve podređena bića. Nastasja Marten, tvrdi Arsić, pokazuje da je njihov odnos ravnopravan, a sudbine slične. Osoben značaj ovog višeslojnog romana ogleda se i višestrukim mogućnostima njegovog tumačenja. Kao posebno značajan Arsić izdvaja jungovski pristup. Upravo je arhetipska podloga ono što ovaj roman čini univerzalnim, te uklopivim u korpus ne samo evropske nego i svetske književnosti.


Vezane knjige:
U OČIMA ZVERI