Održan forum MEDIJI U SRBIJI U DIGITALNOM DOBU

04.03.2016.

Pred punom salom beogradskog Medija centra danas je održan forum "Mediji u Srbiji u digitalnom dobu".
Pozdravljajući učesnike, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković najavio je da će se nova medijska strategija, čija izrada je u toku u koja će biti doneta 2016. godine, više baviti medijima u digitalnom dobu. On je objasnio da zakonodavni okvir često ne može da prati tehnološke promene, do kojih je došlo naročito nakon juna 2015. godine, kada je digitalizovan televizijski signal.
Šefica odeljenja za medije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković rekla je da je zahvaljujući novim tehnologijama svet izmenjen do neprepoznatljivosti. Istakla je i da zahtev za digitalno opismenjavanje mora da bude prioritet, ukoliko želimo da koristimo prednosti nove komunikacije.

Forum je nastavljen predavanjem profesora Ričarda Ruka, zasnovanog na njegovoj knjizi Evropski mediji u digitalnom dobu, u kojem je dao detaljnu analizu masovnih i digitalnih medija, interneta i nove medijske politike uzimajući u obzir zakonodavne, komercijalne, političke i tehnološke aspekte problema.
U panel diskusiji koja je usledila učestvovali su profesori Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković i Rade Veljanovski, zatim predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Dragan Janjić i Vladan Joler iz Šer fondacije.

Glavni urednik u Izdavačkoj kući Clio, Zoran Hamović, najavio je sledeću sesiju Foruma koja će biti održana u aprilu mesecu i biće posvećena medijskoj pismenosti. Tim povodom u Beograd dolazi Endi Radok, autor knjige "Mladi i mediji" (Clio, 2015)