×

IDEOLOGIJA RASPAMEĆENOG UMA

Dragan Lakićević

U knjizi je sabrano deset studija koje se bave ključnim filozofskim, ekonomskim i političkim fenomenima naše civilizacije.

U knjizi je sabrano deset studija koje se bave ključnim filozofskim, ekonomskim i političkim fenomenima naše civilizacije. Razrađuju se teme političke zajednice, utopije, oblikovanja modernih filozofsko-političkih pogleda na svet,  principi filozofije individualizma, spor između Kejnza i Hajeka u svetlu globalne ekonomske krize, funkcionisanje Evropske unije kao političke i ekonomske interesne zajednice, željene i neželjene posledice reformi u okviru evrointegracija.

Autorov pristup je polifon i višedimenzionalan, budući da istovremeno ulaze u probleme nekoliko naučnih disciplina koje se uzajamno preklapaju: politiku, ekonomiju i metodologiju. Dragan Lakićević pokazuje u kojoj meri je socijalna evolucija jedan povezan proces i kako zapravo određene bitne socijalne teme nikada ne gube na aktualnosti (pitanje socijalne pravde, političke moći, racionalne uprave, raspodele)... Autorovo izlaganje je jasno, koncizno, ubedljivo i ilustrovano adekvatnim primerima. Raspon korišćenja literature je izuzetno širok: od klasičnih dela filozofije i ekonomije, do nedavno objavljenih studija koje se odnose na aktualna ekonomsko-politička dešavanja.

Iz recenzije Dr Miše Đurkovića

 

Ova monografija počiva na novim i originalnim istraživanjima i predstavlja obuhvatnu sintezu  veza između ideologije, političke moći i ekonomske osnove društva. Ona ima tri uzajamno povezane celine i razmatra različite dimenzije pojma politike, ideologije i moći, u kontekstu razvoja evropske civilizacije. 

Iz recenzije Ilije Vujačića

 

Posebnu aktualnost nose tekstovi o protivrečnim političkim i ekonomskim tendencijama unutar procesa koji se udvijaju danas u Evropskoj uniji. U tom smislu predloženi rukopis predstavlja originalnu sintezu dubinskih uvida u karakter modernih društava, kao i mesta Srbije u tim procesima. 

Iz recenzije Zorana Avramovića

Dragan Lakićević

Dragan D. Lakićević (1952) je do sada objavio stručne knjige: Ogled o ustanovama slobode (1994, 2001), Filozofski izvori političkog mesijanstva (1994), O haosu i bezumlju (1996), Arhipelag Balkan (2002, 2007), Metoda i politika (2003), Globalizam i terorizam (koautor D. Nikoliš, 2007), Teoretičari liberalizma (koautori I. Vujačić, B. stojaniović, 2007, 2009).

Preveo je četiri knjige Karla Popera (Objektivno saznanje, Pretpostavke i pobijanja, Lekcija ovog veka, Traganje za boljim svetom) i Predavanja iz filozofije, ekonomije i politike Fridriha fon Hajeka.

Autor je mnogobrojnih studija i eseja u filozofskim, ekonomskim i književnim časopisima. Područja njegovih profesionalnih interesovanja su istorija filozofskih i političkih ideja, metodologija i savremene ekonomske teorije. U novije vreme bavi se paralelno i književnim radom, pa je pod pseudonimom Gordin Lakas objavio sledeće naslove: Gradovi i druge priče (2007), Spidijeva filozofija (2010) i Adresar (2015).

 1. Hrišćanstvo, utopija, revolucija
 2. Makijaveli
 3. Pitanja Makijaveliju 
 4.  Da li je Karl Poper istinski liberal?
 5. Odbrana individualizma
 6.  Intervencionizam ili samoregulacija
 7. Evropa po meri jakih
 8. Neželjeni aspekti globalnih reformi
 9. Duh zakona i konstruktivizam
10. Evropejstvo i nacionalizam

Godina izdanja : 2016.

Broj strana : 210

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 24 x 16

Težina : 419 g

ISBN : 9788671025386

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje