×

INTELEKTUALNA ISTORIJA EVROPE

Marvin Peri

Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Intelektualna tradicija Zapada ima nešto vredno da saopšti i omogućava celovit pristup i svest o pravcima kojima se ide ka savremenoj evropskoj intelektualnoj istoriji.

Tokom vekova mislioci Zapada raspravljali su o suštinskim pitanjima ljudskog postojanja. U tom procesu oni su iskovali instrumente racionalnog mišljenja koji su omogućili sistematsko istraživanje fizičke prirode i ljudske kulture, začeli ideju političke slobode i priznali unutrašnju vrednost pojedinca. Intelektualna istorija Evrope napisana je sa uverenjem da intelektualna tradicija Zapada ima nešto vredno da saopšti izučavaocima. Bez razumevanja istorijske evolucije ovih suštinskih ideala zapadnog sveta, kao i načina na koji su bili skovani, tumačeni, primenjivani, kako im se suprotstavljalo, kako su bili narušavani i branjeni, bila bi smanjena naša mogućnost da ih istinski prihvatimo.

Knjiga izučavaocima omogućava celovit pristup i svest o pravcima kojima se ide ka savremenoj evropskoj intelektualnoj istoriji, kao i da uoče ključne odnose unutar te istorije.Ovaj tekst ima dva uvodna poglavlja koja pružaju uvid u temelje i razvoj zapadne misli u antičkom svetu, u srednjem veku i na početku savremenog doba. Kako sve ključne ideje Zapada ne proističu iz razumskog sagledavanja velikih pitanja ljudskog postojanja, ova knjiga posvećuje znatnu pažnju i temi iracionalnog, jer su mnoge neracionalne ideje uticale na svest i politiku savremene Evrope.

Intelektualna istorija Evrope može da bude korisna knjiga i za studente, jer Peri u uvodima pojedinih poglavlja daje jasan pregled najvažnijih problema, jasno objašnjava komplikovane ideje koje smešta u istorijski kontekst. Nekoliko poglavlja ima zaključne eseje sa širim značenjem materijala o kojima je bilo govora. Brojni odlomci iz primarnih izvora uključeni su u pripovedanje.

Marvin Peri

Zaokružiti temu o tome koliko je stari kontinent stvorio tokom proteklih vekova i naznačiti precizno ključne tačke te istorije ideja nije nimalo lako. Retki su istoričari koji odlučuju da se late takvog poduhvata; u njih nesumnjivo spada Marvin Peri.

Autor je više važnih izdanja od kojih ističemo: Western civilization - Ideas, Politics and Society, Western Civilization - A Brief History, Sources of the Western Tradition.

„...Ova je knjiga sinteza, ne mora se čitati od početka do kraja, već kao enciklopedija, po potrebi i želji“, kaže Ðorde Krivokapić, prevodilac kapitalnog dela o istoriji ideja Marvina Perija.

Godina izdanja : 2000.

Broj strana : 704

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14 x 20

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje