×

ISTINE I SLOBODA

Remon Polen

Prevela sa francuskog Vesna Injac-Malbaša

Sloboda izražavanja, temeljna forma slobode, treba da bude shvaćena u punom smislu reči. Svaki put kada sloboda dotiče svet istinitog ili lažnog, ona delotvorno učestvuje u izgradnji međuljudskih odnosa.  

Sloboda izražavanja, temeljna forma slobode, treba da bude shvaćena u punom smislu reči. Ona se uopšte ne dovodi u pitanje kada se radi o igri imaginarnog, o slobodnom toku misli koji se odvija u mašti svakog pojedinca. Nasuprot tome, svaki put kada sloboda dotiče svet istinitog ili lažnog, ona delotvorno učestvuje u izgradnji međuljudskih odnosa.

Stoga je neophodno da se sloboda izražavanja sagleda u odnosu na istinito ili na lažno. Međutim, ako se u to upustimo, odmah ćemo uvideti da smo sasvim zaboravili na činjenicu da ne postoji jedna i jedinstvena forma Istine, smešno okićena tim velikim slovom „I“, već onoliko vrsta istinâ koliko ima posebnih područja mišljenja.

Ako nam takvo stanovište posluži kao polazište, slobodu izražavanja ćemo izbaviti iz okova univerzalnosti i nužnosti. Time ćemo osuditi pretenzije na pravovernost, povratiti ugled i promenljivu legitimnost tolerancije koja je od suštinskog značaja za slobodu izražavanja u životu zajednice. Tako ćemo opravdati, u isti mah, za svaku pojedinu oblast i za svaki pojedinačni slučaj, postojanje njenih prava, ali i njenih granica.

Remon Polen

Remon Polen je počasni profesor etičke i političke filozofije na Univerzitetu Sorbona u Parizu i bivši rektor istog Univerziteta.

Godina izdanja : 2001.

Broj strana : 142

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14 x 20

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje