×

KONTINENTALNE GEOPOLITIKE

Vjačeslav Avijucki

Prevela sa francuskog Olja Petronić

Geopolitika ima ogromnu prednost u odnosu na druge nauke, tvrdi autor ove studije, jer objedinjuje čitav korpus znanja povezan sa istorijom, geografijom, lingvistikom, ekonomijom, a sve u službi objašnjenja glavnih pitanja u međunarodnim odnosima.

Geopolitika ima ogromnu prednost u odnosu na druge nauke, tvrdi autor ove studije, jer objedinjuje čitav korpus znanja povezan sa istorijom, geografijom, lingvistikom, ekonomijom, a sve u službi objašnjenja glavnih pitanja u međunarodnim odnosima. Svoju tvrdnju Avijucki ilustruje brojnim primerima, počev od prvog rivalstva, poznatog pod imenom „Velika igra“ (Great Game), koje seže u šezdesete godine XIX veka, a odigravalo se između Rusije i Britanije u Aziji, pa sve do savremenih dešavanja, dajući prikaze „evropskih identiteta“ i objašnjavajući nam na koja pitanja može da nam odgovori geopolitika. 

Vjačeslav Avijucki

Doktor geopolitčkih nauka i profesor na EDC - školi za poslovno rukovođenje u Parizu.

"Posao geopolitičara sličan je poslu psihologa - i geopolitičar pokušava da razume i dokuči volju i stanje dveju strana. Jedna od osobenosti geopolitičke analize jeste njen teritorijalizovani aspekt. Akteri nisu apstraktni, postoje u prostoru, njihova se rivalstva mogu ucrtati na karti, njihove osobine uporediti. Avijucki u ovom delu analizira identitete i raznolikosti Evrope, dinamiku evropske izgradnje, Evropu kao trgovinsku silu, kao i dve periferije Evrope: Rusiju i Balkan. Takođe, ova knjiga sadrži i posebna poglavlja posvećena Srednjem istoku i Africi, afričkoj gepolitici, sukobima na Srednjem istoku, geoistoriji američkih naroda, Latinskoj Americi kao poprištu rivalstava, Aziji, Indiji i indijskom paradoksu, geopolitici istočne Azije. Evo dela koje mapu sveta čita drugačije, na nov način, studiozno i višeslojno, kroz geopolitička tumačenja koja pretenduju da pokaže<

Godina izdanja : 2009.

Broj strana : 604

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 21 x 14

Težina : 781 g

ISBN : 9788671023146

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje