×

LJUBOMORA

Piter Tuhi

Preveo sa engleskog Konstantin Cicimelis

  Takmičiti se, sticati, uspeti, uživati u svemu: pritisci današnjeg materijalističkog sveta izgleda da se zasnivaju na ljubomori , osećanju rivalstva i ogorčenja zbog svega što je u posedu drugih. 

Dok novinski članci ovu temu razmatraju na pretežno senzacionalistički način, posmatrajući samo aspekte i ponekad smrtonosne posledice seksualne ljubomore, Piter Tuhi tvrdi u ovoj šarmantno provokativnoj knjizi da je ljubomora mnogo vise od destruktivnog osećanja kako obično pretpostavljamo. Ponekad pomaže, ali mnogo vise šteti.
Knjiga se bavi značenjem, istorijom i vrednostima ljubomore, stavljajući u žižu interesovanja njene posledice na modernu kulturu i stvaralaštvo.U njegovom eklektičkom pristupu prepliću se psihologija, umetnost i književnost, neuronauke, antropologija i niz drugih disciplina koje mogu pomoći prevazilaženju porodičnog nasilja, mobinga, nasilja prema životinjama i različitih vidova psihopatologije.
U širokom rasponu od Londona do pacifičkih ostrva, od klasičnih civilizacija do danas, ovo je elegantan, pametan i lepo ilustrovan pledoaje o ne uvek smrtnom grehu , ljubomori.

Piter Tuhi gradi zabavnu i argumentovanu priču o ljubomori kao uzročniku velikog dela našeg doživljaja savremenog sveta i emotivnog života , kao i udelu pojma ljubomore u književnosti, pravnim procesima i svakodnevnoj egzistenciji, možda većem nego što naslućujemo.

Dajan Džonson, New York Review of Books

Knjiga Pitera Tuhija, profesora klasičnih nauka, predstavlja zamašan poduhvat da se ovo značajno, teško uhvatljivo i kompleksno osećanje, kao i njegova protivrečna uloga u ljudskom životu, prikaže u svim svojim raznovrsnim aspektima i vrstama. Autor ovako ambiciozne i uzbudljive studije nastoji pre svega da odredi, zapravo, da redefiniše pojam ljubomore. On proširuje i produbljuje  njeno uobičajeno značenje u nauci i u svakodnevnom životu. Ljubomora, smatra Tuhi, obuhvata i osećanje zavisti i ne može se svesti samo na seksualnu ili romantičnu ljubomoru, koja je samo jedna, istina najrasprostranjenija vrsta ovog osećanja. 

iz pogovora Žarka Trebješanina

Piter Tuhi

Dugi niz godina živeo je i radio u Australiji gde je i rođen, a sada je profesor na Odelenju klasičnih nauka, grčkih i rimskih studija, na Univerzitetu u Kalgariju. Posebno se bavi prirodom i istorijom emocija što je uslovilo nastanak njegovih najpoznatijih knjiga  Ljubomora (2014) i Dosada (2011) obe u izdanju Univerziteta Jejl.

Predgovor

  1. Šta je to ljubomora
  2. Meso kojim se hrani
  3. Uho prečuje, a oko uveća
  4. Dalje od Bulabura trougla
  5. Utopija
  6. Nevidljivo postaje vidljivo
  7. Gozba za celu porodicu
  8. Susret u Dingo baru
  9. Pobuna
  10. Okrenuti leđa ljubomori

Literatura
Lista ilustracija

Godina izdanja : 2015.

Broj strana : 222

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 22 x 16

Težina : 467 g

ISBN : 9788671024914

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje