×

POLITIČKA FILOZOFIJA

Adam Svift

Preveo sa engleskog Đorđe Trajković

Filozofsko delo kao priručnik? U nekim naučnim krugovima takva kategorizacija dela bi se smatrala uvredljivom, ali u ovom slučaju ona se nalazi u podnaslovu, i delo je samog autora. Priručnički karakter je upravo ono čime autor misli da poboljša stanje u vezi sa odnosom političke filozofije i njenog prihvatnja u široj javnosti. Svift na početku naglašava svoju nameru da ne iznosi tvrdnje niti nameće stavove, već da razumskim, analitičkim pristupom traga za istinom u međusobno suprostavljenim stavovima. Knjiga je tematski određena svojim ciljem, razjašnjavanjem osnovnih vrednosti oko kojih se vode sporovi u politici danas.

Autor bira pet velikih ideja koje većina političara danas prihvata kao osnovne vrednosti: socijalna pravda, sloboda, jednakost, zajednica i demokratija. Razjašnjavanje je upravo potrebno zbog tog opšteg slaganja, jer ako ono postoji, oko čega se uopšte vode sporovi? Ova knjiga nas uči kako da samostalno razmišljamo o političkim idejama i kao da se uspešnije snalazimo u složenom ambijentu moderne politike dajući, na taj način, značajan doprinos demokratskom procesu. Pristupačna i zanimljiva, predstavlja idealno štivo za studente, ali i za širu publiku.

Adam Svift

Predavač političkih i socioloških nauka na Baliol koledžu i direktor Centra za proučavanje društvene pravde na Oksfordskom univerzitetu.

Godina izdanja : 2008.

Broj strana : 281

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 21 x 14

Težina : 397 g

ISBN : 978-86-7102-301-6

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje