×

SOCIOLOGIJA PORODICE

Martin Segalan

Preveli sa francuskog Bojan Đorđević,Nataša Ikodinović

Od straha od nestajanja porodice i njenih funkcija početkom sedamdesetih, preko kritike pojedinih struktura porodice, pa sve do optimizma i ponovne vere u njenu “svetlu budućnost”, porodica je neprestano bila u žiži interesovanja javnosti. U nastojanju da prikaže na koji je način porodica odolevala društvenim promenama ili se pak s njima usklađivala, Martin Segalan se usmerila na analizu moderne porodice i savremenih problema: porodično nasilje, majčinstvo i zaposlenost, homos...

Od straha od nestajanja porodice i njenih funkcija početkom sedamdesetih, preko kritike pojedinih struktura porodice, pa sve do optimizma i ponovne vere u njenu “svetlu budućnost”, porodica je neprestano bila u žiži interesovanja javnosti. U nastojanju da prikaže na koji je način porodica odolevala društvenim promenama ili se pak s njima usklađivala, Martin Segalan se usmerila na analizu moderne porodice i savremenih problema: porodično nasilje, majčinstvo i zaposlenost, homoseksualne zajednice, porast broja razvoda itd.
  

Martin Segalan

Profesor je sociologije na univerzitetu Pariz X.

"Sociologija porodice kao disciplina nastaje krajem 19. veka, kada se mnogo raspravljalo na teme propasti, katastrofe i sloma porodice. Međutim, i sada, na početku trećeg milenijuma, porodica prolazi kroz burne procese i transformacije. Pojam porodice definisan početkom 19. veka, kada počinje i moderno građansko društvo, danas je dekonstruisana. Martin Segalan u svojoj knjizi pluralističkim pristupom, uz mnoštvo istorijskih detalja i posebnu antropološku ravan rasvetljava kretanje porodice kroz vreme. "
(Anđelka Milić, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu)

Godina izdanja : 2009.

Broj strana : 540

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 21 x 14

Težina : 689 g

ISBN : 9788671023160

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje