×

UMETNOST I DEMOKRATIJA

Žoel Zask

Prevela sa francuskog Gorica Todosijević

U svojoj studiji Umetnost i demokratija Žoel Zask ponudila je jedno sasvim novo i autentično viđenje odnosa umetnosti i demokratije. Iako se sve protivi posmatranju umetnosti i demokratije kao uporednih vrednosti, autorka tvrdi da oba pojma počivaju na istovetnim temeljnim principima. Demokratija za nju nema isključivo političko značenje, već predstavlja skup institucija koje štite, ohrabruju ili obnavljaju razvoj individualnosti svakog pojedinca, podjednako umetnika kao i svakog drugog građanina.

Okvir dela tvore pet ključnih pojmova: javno priznanje, obrazovanje, istoričnost, pluralitet i lični angažman. Knjiga je plod istraživačkog iskustva, jer se osnovna građa temelji na razgovorima sa umetnicima, galeristima i pojedinim kolekcionarima, i to u periodu između 2000. i 2002. godine, što svakako doprinosi njenoj aktuelnosti. Štivo je veoma podsticajno, posebno za društvo i kulturu koji nastoje da prevaziđu obrazac u kome dominiraju dirigovana državna politika u kulturi, nedostatak lične i privatne inicijative i okoštalost organizacionih formi u oblasti kulture.

Žoel Zask

Istraživač u Nacionalnom centru za naučna istraživanja (CNRS-EHESS) u Marseju. Stručnjak u oblasti političke filozofije, uglavnom se bavi pitanjima vezanim za umetnost. Pored studije Umetnost i demokratija autor je dvotomnog dela L’opinion publique et son double (1999).

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 1

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14 x 20

Težina : 381 g

ISBN : 86-7102-123-8

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje