×

UMETNOST I NOVAC

Valter Graskamp

Prevela sa nemačkog Marijana Ljepoja

U provokativnoj studiji Umetnost i novac Valter Graskamp istražuje uzroke napetosti između umetnosti i novca analizirajući ključne momente tog složenog odnosa. Pomoću slikovitih primera, koje ne nalazi samo u aktuelnoj stvarnosti već i u davnoj istoriji, autor razmatra poziciju svakog od učesnika u tom procesu dotičući se tako pitanja mecenstva, sponzorisanja, budžetskog finansiranja, reklamiranja...

Na nekoliko primera Valter Graskamp razmatra argumente za i protiv spornih davalaca novca iz privrede i "privrede", istražujući uzroke zlupotrebe umetničkog dela i etike umetničkog čina.
Pored obilja zanimljivih podataka, čitalac će u ovoj knjizi pronaći inspraciju za potpuno nova tumačenja sve prisutnijeg fenomena prljavog novca i korupcije i u našoj kulturi. 

Valter Graskamp

Profesor istorije umetnosti na Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu i likovni kritičar. Kod izdavača C. H. Beka (C. H. Beck) izašla su sledeća njegova dela: Die unbewältigte Moderne. Kunst und Öffentlichkeit (Neprevladana moderna. Umetnost i javnost), Die unästhetische Demokratie. Kunst in der Marktgesellschaft (Neestetska demokratija. Umetnost u tržišnom društvu) i Der lange Marsch durch die Illusionen. Kunst und Politik (Dugo putovanje kroz iluzije. Umetnost i politika).

Godina izdanja : 2003.

Broj strana : 131

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 21 x 14

Težina : 237 g

ISBN : 86-7102-096-7

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje