×

UVOD U ANTROPOLOGIJU – Od lokalnog do globalnog

Roberto Maligeti, Ugo Fabijeti, Vinčenco Matera

Prevela sa italijanskog Mirela Radosavljević

Svrha ove knjige je da pokaže i objasni zašto je antropologija neophodna da bi se razumeo savremeni svet. Budući da se bavi mitovima, obredima i plemenima izgubljenim u pustinjama i prašumama, antropologija naizgled nije blisko povezana sa svetom kojim vladaju televizija, film i Internet. Ipak, ispod digitalne i medijske komunikacije, u pozadini slika i reči koje svakodnevno koristimo, poput slojeva zemlje koji čine kontinente i plove okeanima, nalaze se naslage smisla koje su se vekovima taložile tokom kulturnih dodira, preplitanja, razdvajanja i spajanja. U stvarnosti, u kojoj se kulturna iskustva naizgled izjednačuju jer ih ujedinjuje ista tržišna, potrošačka, materijalna i simbolička logika, analiza kultura otkriva nam duboke razlike koje su obeležje života u „globalnom selu“.

Roberto Maligeti

Roberto Maligeti profesor je na Univerzitetu Bakoka.

Ugo Fabijeti

Redovni profesor antropologije na Univerzitetu Bikoka u Milanu Ugo Fabijeti, pored predavanja i teorijskog rada, redovno obavlja istraživanja u Saudijskoj Arabiji, Iranu i Pakistanu.

Vinčenco Matera

Vićenco Matera predaje antropologiju na više univerziteta u Italiji. Njegova najpoznatija dela su Etnografija i Kulturna i lingvistička antropologija.

Godina izdanja : 2002.

Broj strana : 320

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 21x14

Težina : 457 g

ISBN : 86-7102-043-6

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje