×

VEŠTICE

Terzila Gato Kanu

Prevela sa engleskog Alenka Zdešar - Ćirilović

Veštica može da privuče svakoga, i to onim sredstvima kojima ga može ščepati na najsigurniji način.

 Knjiga Veštice – ispovesti i tajne nastala je kao rekonstrukcija zapisnika sa sudskih procesa sačuvanih u arhivama širom Italije, ilustrovana citatima iz demonoloških tekstova i inkvizitorskih priručnika. Autorka se oslanja na temeljan istraživački rad, stoga nam knjiga nudi bogatu i zanimljivu faktografiju. Otkrila nam je bogatu arhivsku građu i korpus neistraženih tekstova, na osnovu kojih možemo stvoriti slike o toku suđenja i torturama. Knjiga Veštice bi mogla da smesti između kategorija sociološke studije i istorijskog štiva, ali pristup fenomenu veštičarenja u ovoj knjizi nije naučni.

Drama o vradžbinama je ispričana u svetlu svih vinovnika priče o veštičarenju – od progonitelja, inkvizitora, seljana, veštica. Posebno su interesantni zapisi i svedočanstva optuženih žena i progonitelja, koji su beskrajno – duhoviti. Autorka je, dakle, veoma vešto premostila jaz koji postoji između autentičnih narodnih predstava i inkvizitorskih obrazaca tako što je rekonstruisala ispovesti samih žena optuženih za veštičarenje. Na taj način do nas stiže ispričana „mikroistorija“ – životna iskustva neukih seljanki, na osnovu kojih slika postaje potpunija, jer nam je pružena prilika da „proživimo“ njihove strahove, nade, osećanja i želje. Ovo je knjiga koja nam kazuje kako se iza svakog veštičijeg poteza kriju obični ljudski motivi, i time napokon oslobađa veštice iz viševekovnog društvenog izgnanstva i vraća ih među obične ljude - na mesto kojem oduvek pripadaju.
„Nema pakosti na koju ovaj zli soj nije spreman ne bi li što sigurnije gurnuo u propast duše muškaraca. Veštica može da privuče svakoga, i to onim sredstvima kojima ga može ščepati na najsigurniji način.“

M. A. del Rio, Istrage veštica

Terzila Gato Kanu

Proučavalac istorije i narodnih predanja, napisala je mnoge eseje, romane, radio-drame i dečje priče. U izdavačkoj kući Newton & Compton objavila je sledeće naslove: Le grandi donne del Piemonte (2006), Fiabe e leggende della Valle d’Aosta (2004), I miti dei greci e dei romani (2000), Miti e leggende della cewazione e delle origini (1999).  

 Jedna „vešta žena“ savetovala je damama kako da privuku muškarce, ako to žele. Prijateljica ?e im na golu zadnjicu staviti krišku hleba koju ?e, potpom, pojesti nare?eni muškarac.
„Uradila sam to da bi se on zaljubio u mene, kunem se, ni zbog ?ega drugog. Htela sam da ga vežem za sebe kako bi mi dozvolio da zauvek ostanem u njegovoj ku?i. ?ak i kada budem uvela starica“, izustila sam umorno“.
„Tako se više nije moglo. Dok je spavao, podelila sam njegovu kosu na ?etiri dela, u obliku krsta. I isekla je. Od tada sam ja tukla muža“.

"Tokom ozloglašenog srednjeg veka i posle njega „Sotonine sluge“ su nemilosrdno proganjane i uništavane. U pogromu je stradalo nekoliko stotina hiljada ljudi (po nekim procenama i pun milion), a na meti su se zbog bavljenja magijom i druže

Godina izdanja : 2008.

Broj strana : 298

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 21 x 14

Težina : 417 g

ISBN : 978-86-7102-299-6

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje