×

VRLINA NACIONALIZMA

Joram Hazoni

Preveli sa engleskog Sanja i Miša Đurković

Filozofski ubedljiva, elegantno dedukovana, knjiga nudi argumente potkrepljene najrelevantnijom literaturom. Hazoni je na filozofski maestralan način priredio značajnu odbranu principa i vrline nacije i nacionalizma, dok njegova knjiga predstavlja jedan od najuticajnijih globalnih proizvoda akademske misli danas.

Ovo je jedna od onih knjiga koje na izvanredan način zahvataju previranja i teme vlastitog vremena, zbog čega nesumnjivo obeležavaju period u kome su se pojavile. Da Vrlina nacionalizma spada u red takvih ostvarenja, potvrđeno je i prestižnom nagradom konzervativne knjige godine, kojom je ovenčana godinu dana nakon svog pojavljivanja, 2019. godine. O velikom interesovanju za pitanja koja pokreće, svedoči i činjenica da je povodom nje organizovano nekoliko velikih međunarodnih konferencija i napisano više od 100 prikaza, osvrta i reakcija.

Poslednje decenije XX veka bile su obeležene velikim naučnim interesovanjem za nacionalizam . Brojne studije dovele su nas do saznanja da on poseduje niz i dalje neophodnih funkcija i pozitivnih strana koje omogućuju razvoj, slobodu, liberalnu demokratiju, solidarnost i napredak zajednice ili države. Događaji koji su obeležili drugu deceniju XXI veka (npr. migrantska kriza, jačanje stranaka koje su se zalagale za obnovu nacionalnog principa) doprineli su intenziviranju zanimanja za ovu temu i dali direktan podstrek nastanku Vrline nacionalizma.

Ova angažovano i programski pisana knjiga, čiju osnovu čini suprotstavljanje imperijalnog poretka i poretka nacionalnih država, mogla bi se okarakterisati kao neka vrsta manifesta nacionalističkog obrta na Zapadu. Filozofski ubedljiva, elegantno dedukovana, nudi ubedljive argumente potkrepljene najrelevantnijom literaturom. Hazoni je na filozofski maestralan način priredio značajnu odbranu principa i vrline nacije i nacionalizma, dok njegova knjiga predstavlja jedan od najuticajnijih globalnih proizvoda akademske misli danas.

Joram Hazoni

Rođen je u Izraelu 1964. godine i predstavlja značajno ime u svetu savremene političke filozofije i jevrejske teologije. Po završetku studija u SAD vratio se u jevrejsku državu i bio aktivno uključen u njen administrativni, politički i intelektualni život. Paralelno je, međutim, gradio karijeru i u američkim konzervativnim intelektualnim krugovima, te njegov dosadašnji angažman obuhvata članstvo u izraelskom savetu sa visoko obrazovanje, osnivanje i upravljanje Šalem centrom za filozofiju i biblijske studije, rukovođenje Institutom „Teodor Hercl“, predsedavanje Fondacijom „Edmung Berk“ u SAD, upravljanje projektom Fondacije za jevrejsku filozofsku teologiju „Džon Templton“ itd. Autor je prisutan i na vodećim televizijskim mrežama, u novinama i magazinima. Možete ga, čak, videti i u jednoj od epizoda poznatog serijala Morgana Frimena Priča o Bogu.

Uvod: Povratak nacionalizmu
I Nacionalizam i zapadnjačka sloboda
1. Dve vizije svetskog poretka
2. Rimska crkva i njena vizija imperije
3. Izgradnja protestantskog sistema Zapada
4. Džon Lok i liberalni sistem
5. Diskreditovani nacionalizam
6. Liberalizam kao imperijalizam
7. Nacionalističke alternative liberalizmu
II Odbrana nacionalne države
8. Dve vrste političke filozofije
9. Osnove političkog poretka
10. Kako se, zapravo, rađaju države?
11. Posao i porodica
12. Imperija i anarhija
13. Nacionalna sloboda kao princip uređenja
14. Vrline nacionalne države
15. Mit o federalnom rešenju
16. Mit o neutralnoj državi
17. Pravo na nacionalnu nezavisnost?
18. Osnovni principi poretka nacionalnih država
III Antinacionalizam i mržnja
19. Da li je mržnja argument protiv nacionalizma?
20. Kampanje blaćenja Izraela
21. Imanuel Kant i antinacionalistička paradigma
22. Dve lekcije iz Aušvica
23. Zašto se nenormalnosti Trećeg sveta i islama prihvataju bez protesta
24. Britanija, Amerika i druge nacije za žaljenje
25. Zašto imperijalisti mrze
Zaključak: Vrlina nacionalizma
Miša Đurković: Nacija protiv imperije
Indeks

Godina izdanja : 2021.

Broj strana : 276

Pismo : ćirilica

Povez : Broširani povez

Format : 21 x 14

Težina : 396 g

ISBN : 9788671026451

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje