×

BIBLIOTEKE STAROG SVETA

Lajonel Karson

Prevela sa engleskog Gordana Ljubanović

Studija pisana u duhu avanturističkih romana o istorijatu najznačajnijeg bastiona kulture i znanja u istoriji: biblioteci.

Studija Lajonela Kasona Biblioteke starog sveta pripoveda istoriju antičkih biblioteka od samih početaka, kada su „knjige" bile glinene tablice, a pisanje sasvim nova i neobična aktivnost. Ovaj ugledni klasičar vodi nas u živopisni obilazak počev od kraljevskih biblioteka drevnog Bliskog istoka, preko privatnih i javnih biblioteka Grčke i Rima, sve do prvih hrišćanskih manastirskih biblioteka. 

Autor nas upoznaje kada, gde i kako su preteče današnjih savremenih biblioteka bile stvarane i organizovane, obrazlažući pitanja kao što su načini nabavke knjiga, tipovi katalogizacije i još mnoga druga. Pored toga, Karson je čitaocima ponudio koncizan istorijski pregled tehnologije pisanja gde je obuhvatio teme poput svrhe pisanja, materijala koji su najčešće korišćeni, ko se pisanjem bavio itd. Ovu inače nezanimljivu i često dosadnu temu autor je ilustrovao zabavnim anegdotama i duhovitim opaskama i pretvorio je u štivo koje se čita kao avanturistički roman.

Zahvaljujući svom ogromnom znanju iz oblasti istorije, arheologije i klasičnih nauka, Kason slika zadivljujuću sliku književnosti, pismenosti i razvoja biblioteka kroz grčki, rimski i hrišćanski period.
 
Džon Štajngreber, Ruminator Review

Lajonel Karson

Počasni je profesor klasičnih nauka na Univerzitetu u Njujorku. Kao rezultat njegovog izuzetno bogatog istraživačkog rada nastala su mnogobrojna dela: Latin and Greek in Current Use (1994), The Ancient Mariners (1996), Everyday Life in Ancient Rome (1998), Everyday Life in Ancient Egypt (2001) kao i mnoga druga.

 

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 175

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 14,5 x 21

Težina : 305 g

ISBN : 86-7102-135-1

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje