×

BELI GAVRAN

Andžej Stasjuk

Prevele sa poljskog Agnješka Lasek,Branislava Stojanović

Provokativan i urban poljski roman o potrazi za spostvenim identitetom mlade generacije.

Beli gavran je priča o neverovatnom, sudbonosnom, putovanju u planine petorice prijatelja u potrazi za sopstvenim identitetom, izgubljenim u neumitnom procesu prilagođavanja sredini koja je sve više okrenuta materijalnim vrednostima. Na toj osnovi Stasjuk gradi svoju ličnu mitologiju i uklapa je u tradicionalne romaneskne forme. Roman se obraća, pre svega, mlađoj čitalačkoj publici koja u svom iskustvu nema traume zbog obaranja političkog sistema, pa ni pijetizma prema slavnim vremenima svojih predaka. Iskustva mlađe poljske generacije, predstavljena kroz prizmu ličnih doživljaja, kao i politička istorija zemlje koja je prošla kroz različite faze ideoloških promena, bliske su i prepoznatljive teme i našem čitaocu. 

Andžej Stasjuk

Romanopisac, pripovedač, pesnik, esejista i putopisac, rođen u Varšavi 1960. godine. Jedan je od najprevođenijih poljskih pisaca svoje generacije.

Objavio je sledeće naslove: Zidovi Hebrona (1992), (Ne)ljubavni stihovi (1994), Beli gavran(1994), Galicijske priče (1995), Preko reke (1996), Dukla (1997), Dva (TV) komada o smrti(1998), Kako sam postao pisac (skica za intelektualnu autobiografiju) (1998), Devet (1999), Moja EvropaDva eseja o Evropi zvanoj Srednja – sa Jurijem Andruhovičem (2000), Avion od kartona(2000), Zima i druge priče (2001), Na putu za Babadag (2004). Pre nekoliko godina sa Monikom Šnajderman osnovao privatnu izdavačku kuću Čarne. Živi u Beskidu Niskom. 

...U drugoj godini Edvardovog vladanja imao sam 11 godina. Tad me je boleo kurac za politiku i Gjerek se mogao zvati Bjerut, ili čak Čombe. 
...Bio je početak februara, stigla je ova usrana jugovina. Hodali smo već skoro četiri sata, skvasila su nam se muda, ali to bi se nekako dalo izdržati da je sneg bio tvrđi. Ali ne...
...Uvek me zanimalo kako žive ljudi u tim sobama s prozorima prekrivenim cvenim materijalom. U centralnom komitetu, u Palati kulture, u Metropolu. Nedelju dana, ili duže, sigurno su plivali u paranoičnoj, krvavoj svetlosti. I još svi ti portreti, gigantski mozaici, jer bi onkavog i onolikog Lenjian morali raditi iz helikoptera, to me je intrigiralo.

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 301

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 341 g

ISBN : 8671021297

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje