×

BRAK IZ ZADOVOLJSTVA

Tahar Ben Želun

Prevela sa francuskog Ljiljana Mirković

Radnja romana Brak iz zadovoljstva počinje u Maroku pedesetih godina prošlog veka, ali se, zapravo, bavi aktuelnim društvenim problemima, prvenstveno problemom rasizma. Amir, trgovac iz Fesa, svake godine poslovno putuje u Dakar. Tamo, prema islamskom običaju koji putnicima dozvoljava da tokom odsustvovanja od kuće ugovore privremeni brak, takozvani brak iz zadovoljstva, Amir sklapa takav brak „na određeno vreme” sa Nabu, prelepom crnkinjom iz naroda Pel. Između njih se...

Radnja romana Brak iz zadovoljstva počinje u Maroku pedesetih godina prošlog veka, ali se, zapravo, bavi aktuelnim društvenim problemima, prvenstveno problemom rasizma. Amir, trgovac iz Fesa, svake godine poslovno putuje u Dakar. Tamo, prema islamskom običaju koji putnicima dozvoljava da tokom odsustvovanja od kuće ugovore privremeni brak, takozvani brak iz zadovoljstva, Amir sklapa takav brak „na određeno vreme” sa Nabu, prelepom crnkinjom iz naroda Pel. Ali, između njih se razvija istinska ljubav i Amir uzima Nabu za drugu suprugu I odvodi je sa sobom u Fes. Nabu, koja se suočava s ljubomorom prve, bele žene, ali i sa svakodnevnim rasizmom, fundamentalizmom i netolerancijom, ubrzo rađa blizance. Jedan dečak je beo, drugi crn, a njihove sudbine će se veoma razlikovati. Dok je beli blizanac savršeno integrisan, crno dete će postati žrtva boje svoje kože.

Tahar Ben Želun

Rođen je 1. decembra 1944. u Fesu. Završio je arapsko-francusku osnovnu školu i pohađao francusku srednju školu u Tanžeru, a kasnije se preselio u Rabat na studije filozofije na Univerzitetu Mohamed V. Sredinom šezdesetih godina protestovao je protiv nasilnog ponašanja marokanske policije. Bio je uhapšen i kažnjen. Nakon toga je 1971. godine napisao svoju prvu zbirku pesama.

Emigrirao je iz Maroka u Francusku i upisao Univerzitet u Parizu. Sarađivao je u književnom časopisu „Svet”.
Doktorirao je u oblasti psihijatrije i socijalnog rada. Iskustvo psihoterapeuta koristio je u svom plodnom stvaralaštvu. Autor je preko dvadeset romana i pesničkih zbirki. Za svoj šesti roman Sveta noć dobio je Gonkurovu nagradu 1987. godine. Ben Želun je prvi Marokanski pisac koji je dobio ovo prestižno književno priznanje.

Godina izdanja : 2017.

Broj strana : 202

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 297 g

ISBN : 978-86-7102-557-7

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje