×

ČEKANJE

Ha Đin

Prevela sa engleskog Kseniija Todorović

Samo na prvi pogled Čekanje je obična priča o ljudima uhvaćenim u zamku zaostale tradicije, besmislene ali beskompromisne komunističke stege i ličnih osećanja, jer je to višeslojan roman izuzetno suptilnog tkanja koji otvara mnoštvo mogućih odrednica.  

Samo na prvi pogled Čekanje je obična priča o ljudima uhvaćenim u zamku zaostale tradicije, besmislene ali beskompromisne komunističke stege i ličnih osećanja. To je, međutim, višeslojan roman izuzetno suptilnog tkanja koji otvara mnoštvo mogućih odrednica.

Glavne ličnosti romana Čekanje su Lin Kong, lekar i oficir, zaposlen u jednoj kineskoj vojnoj bolnici, i bolničarka Mana Vu. Svakog leta Lin Kong odlazi kući, u svoje rodno selo, gde ima ćerku i ženu koju su mu roditelji izabrali i koju ne voli, zbog čega želi da se od nje razvede i da se oženi Manom. Ipak, svake godine vraća se u grad neobavljenog posla. Dogodine ću to obaviti, obećava Lin, a Mana Vu čeka.

Ha Đin

Književna biografija Ha Ðina vezana je isključivo za Sjedinjene Američke Države, gde je autor i nastanjen od 1985. godine, kada je iz rodne Kine došao na studije. Objavio je dve knjige poezije i tri zbirke kratkih priča: Pod crvenom zastavom, Okean reči i Mladoženja i roman U ribnjaku. Za roman Čekanje dobio je dva velika priznanja: Nacionalnu književnu nagradu i PEN/ Fokner nagradu. Živi u Atlanti i predaje engleski na Univerzitetu Emori.

Godina izdanja : 2001.

Broj strana : 289

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje