×

HOKUS POKUS

Kurt Vonegat

Preveo sa engleskog Zoran Paunović

Hokus pokus će po svoj prilici ostati upamćen ne samo kao testamentarno ostvarenje jednog značajnog pisca, već i kao epitaf jednom dobu koje zaslužuje samo praznu nadgrobnu ploču. Ili čak ni toliko.

Judžin Debs Hartke, glavni junak romana Hokus pokus, tipičan je melanholični gubitnik koji stoički prihvata bezdušno poigravanje sudbine, da bi prekasno shvatio da je obmanut i da mu nije dodeljena uloga žrtve, već grešnika i krivca. I to krivca koga, apsurdno i ironično, slave kao heroja zbog ubistava koja je počinio u Vijetnamskom ratu, dok mu s druge strane sude zbog grešaka počinjenih iz najplemenitijih pobuda. Jedino čime Hartke može makar da pokuša da se brani protiv takvog suludog sveta jeste rezignacija, ledeni smeh u senci vešala ili, tačnije, u senci atomske pečurke.

Hokus pokus će po svoj prilici ostati upamćen ne samo kao testamentarno ostvarenje jednog značajnog pisca, već i kao epitaf jednom dobu koje, poput Judžina Debsa Hartkea, zaslužuje samo praznu nadgrobnu ploču. Ili čak ni toliko.

Kurt Vonegat

Kurt Vonegat se danas s pravom svrstava među vodeće američke prozne pisce. Takav ugled ponajviše je zasnovan na romanima Kolevka za macu (1963), Klanica-pet (1969), Zatvorska ptičica (1979), Snajper Dik (1982), Galapagos (1985), Hokus pokus (1990). Roman, Vremenski potres, objavljen 1997. godine, čita se kao setni autobiografski post-skriptum.

Godina izdanja : 1998.

Broj strana : 323

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje