×

ISTORIJA SVETLA

Jan Njemec

Prevela sa češkog Aleksandra Korda-Petrović

  Ko je zapravo bio František Drtikol? Dendi iz malog rudarskog grada, fotograf poznat u svetu čiji posao je propao, majstor akta koji nikada nije imao sreće sa ženama, mistik i budista koji je verovao u komunizam; čovek mnogih spoljašnjih protivurečnosti i njihovih unutrašnjih sinteza.    Potražite elektronsko izdanje knjige ISTORIJA SVETLA    

Da li vam je nekada palo na pamet kako bi izgledala priča napisana zrakom svetla? Kao prvo, to ne bi bila obična priča, već neobična sudbina; kao drugo, junak bi bio fotograf, čuvar svetla; i kao treće, bila bi to sudbina puna senki, naravno.

Ko je zapravo bio František Drtikol? Dendi iz malog rudarskog grada, fotograf poznat u svetu čiji posao je propao, majstor akta koji nikada nije imao sreće sa ženama, mistik i budista koji je verovao u komunizam; čovek mnogih spoljašnjih protivurečnosti i njihovih unutrašnjih sinteza.

Jan Njemec donosi obiman i za današnju češku prozu potpuno neobičan mozaični roman, umetnički i duhovni roman o odrastanju, koji pokriva više od pola veka: oživeo je rudnike srebra u Pšibramu, Minhen u vreme secesije i boemsku sredinu međuratne Čehoslovačke. Između redova se šetaju nagi modeli, a svetlo se za to vreme neprimećeno stapa sa svešću...

Jan Njemec

Rođen je 1981. godine, autor je tri knjige. Diplomirao je na odseku za sociologiju na Masarikovom Univerzitetu u Brnu. Debitovao je knjigom poezije První život (Prvi život, 2007), a usledila je i zbirka kratkih priča Hra pro čtyři ruce (Igra za četiri ruke, 2009).

Za roman o Františeku Drtikolu Istorija svetla dobio je nagradu za književnost Evropske unije, književnu nagradu Češke, a bio je i u najužem izboru za priznanje Magnesia Litera u kategoriji proze.

Radi kao urednik u izdavačkoj kući Host i književnom časopisu Host. Predsednik je Društva pisaca Češke. 

Godina izdanja : 2016.

Broj strana : 503

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

Težina : 553 g

ISBN : 978-86-7102-535-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje