×

NAJMRAČNIJA ENGLESKA

Kristofer Houp

Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Osnovno pitanje koje postavlja pisac jeste: ko je taj koji više zaslužuje da se nazove čovekom – plemeniti divljak ili civilizovani varvarin? 

Delom Najmračnija Engleska Kristofer Houp definitivno ugrađuje svoj opus u tradiciju britanskog romana, i to sa više dobrih argumenata. Osnovno pitanje koje postavlja pisac jeste isto koje su postavili, pre svih, Džozef Konrad i Danijel Defo: ko je taj koji više zaslužuje da se nazove čovekom – plemeniti divljak ili civilizovani varvarin? U potpunoj inverziji civilizacije i varvarstva poništavaju se vrednosti i jednog i drugog. Pred takvom spoznajom čoveku preostaje samo jedna reč: užas. Ista reč mogla bi da stoji kao epigraf Houpovog romana, ali njenu gorčinu autor neprestano ublažava spasonosnim humorom. Bez njega, priča o putovanju čestitog i časnog predstavnika bušmanskog plemena u Englesku bila bi odveč tužna i mučna. Ovako, Dejvid Mungo Bui se dobročudno čudi Englezima, dok čitaocu ostaje osmeh i, vrlo često, podsmeh.

Kristofer Houp

Južnoafrički pisac Kristofer Houp oprobao se u više književnih žanrova. Pored romana i poezije, objavljivao je kratke priče i literaturu za decu. Za svoje proslavljeno delo iz publicistike Beli dečak beži osvojio je značajnu južnoafričku književnu nagradu.

Godina izdanja : 1998.

Broj strana : 311

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 19,5 x 12,5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje