×

DILAN I KOEN - Pesnici rokenrola

Dejvid Baučer

Preveo sa engleskog Zoran Paunović

Dilan i Koen - pesnici rokenrola knjiga je koja nudi izvanredan politički, psihološki i umetnički portret dvojice kultnih pesnika i izvođača. Povezivanjem srodnih tema u njihovom životu i radu, Dejvid Baučer ukazuje na paralele između dvojice velikih mudraca rokenrola.

Dilan i Koen poznati su u celom svetu kao veliki pop pesnici šezdesetih godina dvadesetog veka. Pripisuje im se veliki deo zasluga za pretvaranje popularne pesme u medij za preispitivanje političkih, socijalnih i političkih normi čitave epohe. Pojavili su se na sceni u vreme kada je muzička industrija revolucionarni zvuk crne muzike isporučivala u obliku bezličnih, jednoobraznih pesama za masovnu upotrebu. Dilan i Koen umeli su da daju pravi izraz gnevu protiv establišmenta, zabrinutosti i potištenosti – osećanjima koja su delili sa velikim brojem pripadnika svoje generacije.
Dejvid Baučer u ovoj knjizi razmatra Dilanov i Koenov rad u muzičkom, književnom i političkom kontekstu. On pokazuje kako su ova dvojica umetnika promenili predstave o razlici između poezije i pop pesme, kao politički aktivisti, avangardni mislioci i religiozni vizionari, koji su se izražavali posredstvom tekstova svojih pesama, ali i knjigama poezije i proze.

Dejvid Baučer

Profesor u Školi za evropske studije na Univerzitetu Cardiff u Velikoj Britaniji. Rukovodi brojnim projektima i istraživanjima iz oblasti političke teorije. Autor je sledećih naslova: Texts in Context: Revisionist Methods for Studying the History of Ideas (1985), A Radical Hegelian: The Political Thought of Henry Jones (1994), Steel, Skill and Survival: A Social History of Rugby in Ebbw Vale and the Valleys (2000), The Social and Political Thought of R.G. Collingwood (2003).

Godina izdanja : 2008.

Broj strana : 408

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

ISBN : 978-86-7102-312-2

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje