×

SLUČAJ KAMIJ KLODEL

Žak Kasar

Prevele sa francuskog Vera Ilijin,Vesna Injac-Malbaša

  U trenutku kada se činilo da je kontroverzna vajarka Kamij Klodel osuđena na potpuni zaborav, javnost se suočila sa šokantnim otkrićima o njenom životu do kojih je došao istoričar Žak Kasar.

U trenutku kada se činilo da je kontroverzna vajarka Kamij Klodel osuđena na potpuni zaborav, javnost se suočila sa šokantnim otkrićima o njenom životu do kojih je došao istoričar Žak Kasar. Složeni odnosi u porodici, ljubavna veza s Rodenom, skandalozno i hirovito ponašanje, njena umetnička originalnost učinili su da je vreme u kome je živela skrije od očiju javnosti, ali ne i od istorijskog trenutka. Značaj njenog umetničkog stvaralaštva došao je do izražaja tek u naše doba. Punih dvanaest godina Kasar je obilazio biblioteke i muzeje, pretraživao arhivu koju mu je na raspolaganje stavila porodica Klodel i sve brižljivo beležio. Slučaj Kamij Klodel sadrži potpuni pregled arhivske građe, a mnogi dokumenti, pisma, fotografije objavljeni su prvi put. Zahvaljujući tom obimnom materijalu sakupljenom marljivošću jednog istoričara, čitalac je u prilici da se upozna ne samo sa fascinantnom životnom pričom već i sa stvaralaštvom Kamij Klodel, o kojoj je Šarl Moris 1907. rekao: „Talenat Kamij Klodel je istovremeno sjaj i sramota naše zemlje“.

Žak Kasar

Rođen je u Alžiru 1923. Studirao je na Sorboni i kasnije predavao istoriju u gimnaziji. Fasciniran stvaralaštvom i neobičnom životnom pričom Kamij Klodel, posvetio se istraživanju i sakupljanju građe za njenu biografiju. Umro je 1981. nestigavši da objavi svoje delo. Slučaj Kamij Klodel objavljen je zahvaljujući naporu članova njegove porodice i saradnika.

Godina izdanja : 2011.

Broj strana : 438

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

Težina : 533 g

ISBN : 9788671023498

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje