×

DŽEK KERUAK I ALEN GINSBERG - IZABRANA PISMA

Alen Ginsberg, Džek Keruak

Priredili Bil Morgan,Dejvid Stanford

Preveo sa engleskog Muharem Bazdulj

  Knjiga nam predstavlja ne samo dvojicu najpoznatijih predstavnika Bit generacije u procesu njenog nastajanja, već i razvoj njihovog prijateljstva.

Kao jedna od poslednjih velikih prepiski dvadesetog veka, knjiga nam predstavlja ne samo dvojicu najpoznatijih predstavnika Bit generacije u procesu njenog nastajanja, već i razvoj njihovog prijateljstva, ispunjenog snažnim osećanjima i duhovnom dubinom. Keruaka i Ginsberga pre svega upoznajemo kao pisce jedinstvenog glasa i inovativnosti. Od njihovog prvog susreta 1944. godine, do Keruakove prerane smrti 1969, pisma govore o neprestanoj borbi, bolu, napornom radu i žrtvama koje su podnosili tražeći pravi izraz za svoje literarno vizionarstvo.

Alen Ginsberg

Alen Ginsberg (1926-1997) jedan je od predvodnika pokreta kontrakulture, Tokom studija na Univerzitetu Kolumbija upoznaje Džeka Keruaka i Vijilema Barouza, sa kojima osniva Bit pokret. Bio je učesnik hipi pokreta, antiratni aktivista i borac za ljudska prava.

Tražeći uzore u Voltu Vitmenu, Vilijemu Blejku i Edgaru Alanu Pou, proslavio se već  prvom zbirkom pesama Howl and other Poems (Urlik i druge pesme), čije je prvo izdanje zaplenjeno usled optužbi za opscenosti. Iako se na početku spisateljske karijere zalagao za upotrebu psihoaktivnih supstanci, menja stanovište nakon puta u Indiju i izučavanja joge. Kasnije je prihvatio budizam i osnovao Jack Kerouac School of Disembodied Poetics of the Naropa Institute, instituciju koja će se baviti izučavanjem budizma.

Pored Urlika, njegova najpoznatija dela su: Kaddish and Other Poems (Kadiš i druge pesme),  Reality Sandwiches (Sendviči stvarnosti), Planet News 1961-1967, Empty Mirror (Prazno ogledalo), The Fall of America (Pad Amerike), Improvised Poetics (Improvizovane poetike), Mind Breaths. Poems 1972-1977 (Dasi uma; Pesme), Composed on the Tongue (Sklopljeno na jeziku), Collected Poems 1947-1997.

Džek Keruak

Džek Keruak (1922 - 1969) bio je američki književnik i, uz Alena Ginsberga i Vilijema Barouza, jedan od osnivača Bit generacije. Tokom svoje književne karijere pisao je romane, poeziju, eseje i manifeste.

U svojim delima pisao je o iskustvima sa psihoaktivnim supstancama, alkoholom, budizmom, ali i o putovanjima po Americi. Njegovo stvaralaštvo izvršilo je snažan uticaj na kontrakulturu i hipi pokret, kao i na muzičare poput Boba Dilana, Džima Morisona, Džona Lenona i Toma Vejtsa. Osim romana On the Road (Na putu, Geopoetika, 2008) koji je postao njegovo najpoznatije delo, ostala ostvarenja (The Town and the City, The Dharma Bums, Book of Dreams, Satori in Paris, Pic) nisu naišla na širu popularnost.

Godina izdanja : 2016.

Broj strana : 228

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5x12,5

Težina : 400 g

ISBN : 978-86-7102-537-9

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje