×

MOJA ŠPANIJA

Asorin

Prevela sa španskog Ksenija Šulović

Knjiga Moja Španija zapravo je zbirka Asorinovih tekstova u izboru Erli Danieri, a obuhvata kritičko stvaralaštvo ovog španskog autora, otkrivajući njegovu opčinjenost kastiljanskim duhom i pejzažom, posmatranih okom običnog Španca. U knjizi je predstavljeno i Asorinovo viđenje španskih klasika od Servantesa, preko Lope de Vege i Kalderona do Galdosa i Barohe. Tako je Asorin udahnuo život autorima iz prošlosti približivši ih na taj način savremenom španskom senzibilitetu.

Moja Španija prvi put je objavljena 1941. godine i od tada je doživela dvadesetak izdanja. Trideset i tri kratke priče podeljene su u pet celina: O davnim vremenima, Španski pejzaž, Španski likovi, Španske odlike i Kritika.

Asorin

Hose Martines Ruis, poznatiji pod pseudonimom Asorin, rođen je u Monovaru, selu u španskoj oblasti Levant. Jedan je od najznačajnijih predstavnika Generacije 98. Zajedno sa Barohom, Unamunom i Ortegom i Gasetom doprineo je promeni tona i smisla španske književnosti. Stvorio je novu vrstu proze, prozu obojenu ličnim stilom koja je precizno dočarala gotovo nevidljive nijanse bića i stvari.

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 121

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

Težina : 237 g

ISBN : 86-7102-148-3

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje