×

MUZEJ MELANHOLIJE

Velimir Ćurgus Kazimir

Ovo je zbirka od dvanaest priča i četiri projekta teško odredivog književnog žanra, moglo bi se reći sinkretičkog, jer je posredi pastiš priča, eseja, pripovedanja i analiza, stvarnosti i njenih refleksija u umetnostima, društvu i našim ličnim čitalačkim ogledalima. Sećanje i melanholija su prirodno okruženje u kojem se mešaju i druže stvarni i izmišljeni likovi, autentični događaji i konfabulirane situacije. Atmosfera koja ispunjava ovu knjigu izrazito je beogradska, ukoliko taj izraz još ima neko značenje, ne samo zbog velikog broja beogradskih toponima već i zbog asocijacija i retorike.

Projekti, odnosno predlozi projekata, prirodno se naslanjaju na naraciju i beogradsko okruženje. Oni su ujedno vizije nekog novog grada i društva koje će umeti da ga ceni. Reč je, najzad, o svojevrsnim otkrićima u vezi sa životom u Beogradu, njegovim zamkama, iluzijama i darovima. Ova knjiga glasnik je nekog novog doba koje ideje crpi iz naših nostalgičnih sećanja, ali će biti satkano od vrline i okrenuto budućnosti.

 

Prkaz knjige Muzej melanholije - Ptice i kit, Miloš Vasić

Velimir Ćurgus Kazimir

Velimir Ćurgus Kazimir autor je deset knjiga proze, eseja i poezije. Njegovi novinarski i književni tekstovi objavljivani su na engleskom, nemačkom, francuskom, španskom, poljskom i japanskom jeziku. Takođe se bavi i slikarstvom. Imao je sedam samostalnih izložbi radova na papiru. Od 31. oktobra 2014. redovno piše o temama iz ove knjige u rubrici „Moj dnevnik” na sajtu www.kazimir.rs. Živi i radi u Beogradu.

Nemam pojma

1. Astal
2. Doru?ak
3. Blizu srca
4. Pepeljugin grob
5. Muzej mokra?e
6. Kako se kengur se?a svoga detinjstva
7. Slavuj, ševa i druge tice
8. Ni mrava
9. Šljiva
10. Foke: zašto je radost proglašena glupom
11. Muzej melanholije i izlišnosti
12. Izgubljeni u kontaktima
13. Generacije
14. Kit u Beogradu
15. Ne dodiruj me!
16. Pabirci

Godina izdanja : 2015.

Broj strana : 150

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5x12,5

Težina : 250 g

ISBN : 978-86-7102-503-4

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje