×

NOĆI MADRIDA

Andres Amoros

Prevela sa španskog Biljana Bukvić

Netipična po sadržaju, knjiga Noći Madrida dočarava nam karakter Španaca i njihov svakodnevni život u periodu od 1898. do 1939. godine, sagledavajući ga iz perspektive svih vidova spektakla, kako scenskih umetnosti tako i narodnih zabava. U vremenu ispunjenom žestokim političkim i ideološkim raspravama narod je utočište našao u najraznovrsnijim vidovima zabava koje suštinski i duboko oslikavaju psihologiju Španaca.
Kako kaže Amoros, naš portret, između ostalog, dočarava i način na koji se zabavljamo. To doba u kojem je carovala zabava, kao karneval i fijesta, okončano je izbijanjem Građanskog rata i, naravno, Frankovim definitivnim ustoličenjem na vlasti. Delo je plod autorovog mukotrpnog istraživačkog rada u oblasti periodike, fono zapisa, ličnih svedočenja kao i obimne građe koja se odnosi na sve vidove španskog kulturnog života. Iako je bogato potkrepljeno dokumentima, čitanje knjige Noći Madrida je izuzetno uzbudljiva avantura, jer delo obiluje anegdotama i živopisnim slikama Španije, a pre svega njene prestonice, u više nego zanimljivom istorijskom trenutku.

Andres Amoros

Rođen je 1941. u Valensiji. Profesor je španske književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta Komplutense u Madridu. Njegovo zanimanje, osim za proznu književnosti, oduvek je bilo usmereno i na svet pozorišta koji je pomno proučavao. Njegov književno-stvaralački opus obiluje delima čija je žiža interesovanja špansko pozorište XIX i XX veka, ali i pozorišne teme u najširem smislu.  

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 294

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

Težina : 365 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje